Visa fler äldre nyheter >

En av premiärens bästa spelare.
Nu vill Jonas Hellgren sänka J-Södra och plocka hem Grönvitts första superettapoäng.
– Vi kommer att göra en riktigt bra match, säger han till vskfotboll.nu.

Mycket av VSK Fotbolls anfallsspel i måndagens premiär mot Åtvidaberg kretsade kring offensive mittfältsspetsen Jonas Hellgren (bilden).

Den skicklige spelkreatören stod för många initiativ under Grönvitts bästa period i matchen – inledningen – och krigade på matchen igenom.

– Det kändes helt okej. Vi var på gång första 20-25 – det kändes väldigt bra då. Vi hade mycket rörelse och luckrade upp deras försvar rätt så bra. Sedan blev det lite statiskt och vi blev lite ängsligare, säger Jonas Hellgren.

Är det något ni har diskuterat efter matchen?

– Nja, jag var ju sjuk i tisdags, så jag missade när de gick igenom matchen. Det är svårt att förklara, det är mycket nerver i matchen och det gäller att våga vinna. Vi tog inte för oss som vi skulle.

På lördag eftermiddag väntar Jönköpings Södra på Stadsparksvallen (avspark 14.00).

– Nu vet vi vad som gäller och vilken nivå vi måste komma upp till i varje match – och jag tror att vi kommer att göra en riktigt bra match mot Jönköping, säger Jonas Hellgren.

I premiären mot "Åtvid" var det Grönvitts Simon Lundevall och bortalagets Viktor Prodell som spelade matchen i matchen, då de tidigare spelade tillsammans i Eskilstuna City.

Nu är det Jonas som har den grönvita huvudrollen – men J-Södras ena tränare Lasse Ericson och spelaren Charles Simba på andra sidan.

– Ja, Lasse... En väldigt bra tränare, väldigt bra person. Jag har fortfarande kontakt med honom. Vi brukar ringa varandra och jag frågar honom om råd och så. Håller honom väldigt högt.

Vad är det som gör honom så bra utöver det?

– Han är väldigt bra med människor, på att utveckla individen och på att få fram spelare, säger Jonas Hellgren om tränaren som han haft i så väl Djurgården som i Dalkurd.

Har du något speciellt minne av honom?

– Åh... han brukar... han brukar alltid dra håret bakåt, haha. Det är hans signum, när han blir arg, haha.

Charles Simba spelade tillsammans med Jonas under tre år i Djurgården.

– Charles och jag känner varann väldigt bra.

Simba inledde karriären högst upp i banan, men har undan för undan flyttats längre ned i leden.

– Ja, jag har sett att han har spelat vänsterback i de matcherna han har spelat med Jönköping. Han har blivit lite omskolad.

Hur är han som spelare?

– Väldigt fin fysik. En fysisk spelare: stark, snabb, stor, bra på huvudet. En bra fotbollsspelare. Tyvärr har han varit lite mycket skadad – hans korsband gick, men han kommer nog tillbaka.

Profiler i Simbas J-Södra är bland andra skyttekungen Pär Cederqvist, tidigare Åtvidabergsspelaren Tommy Thelin och Andreas Tegström.

Offensiven är respektabel.

– De har många individuellt duktiga spelare.

Grönvitts mål är naturligtvis att spräcka superettanollan och plocka hem årets första poäng.

– Vi ska fortsätta som vi gjorde första 20-25 mot Åtvidaberg: ha fin rörelse, trycka på och komma in med mycket folk i boxen.

Det vore skönt att spräcka nollan.

– Jo, självklart, självklart. Vi måste verkligen vara noggranna i avsluten. Vi får mindre lägen nu i superettan och det gäller att ha koncentrationen uppe som forward.

Och du ska nyttja ditt skott mer?

– Jodå, jag ska försöka att komma i lägen så att jag får använda det.

Mot "Åtvid" blev det ett avslut från Hellgrens sida – en hyfsad chans från halvdistans i första halvleks slutskede.

Att komma i fler skottlägen är något han fokuserar mycket på.

– Jag ska försöka att komma rättvänd så mycket som möjligt och kunna utmana backlinjen. Vi har pratat mycket om hur jag ska använda skottet i den rollen jag har, säger fjolårets åttamålsskytt.

Målskyttet är det tänkt att han och spjutspetsen Mattias Mete ska stå för.

– Vårt samarbete fungerar bra. Ju mer tid vi får, desto bättre går det. Vi förstår varann mer och mer. Han är väldigt duktig i boxen och då gäller det att han får de bollarna att arbeta med.

Förhoppningsvis hittar toppduon varandra perfekt på redan på lördag.

– Formen börjar stiga. Det känns som att man börjar närma sig toppformen, säger Jonas Hellgren.

RELATERAD ARTIKEL
J-Södra om Grönvitt: "Stor respekt"