Visa fler äldre nyheter >

Det blev ingen poäng i återkomsten till superettan.
Grönvitt orkade inte stå emot Åtvidaberg som vann med 2–0 efter mål av Oscar Möller.
– Vi behöver spetsa till det, säger tränaren Kalle Granath till vskfotboll.nu.

UPPDATERAD 23.41. VSK Fotboll nykomlingar från division 1, Åtvidaberg från allsvenskan. Bortalaget var klara favoriter inför kvällens superettapremiär på Swedbank Park på Rocklunda i Västerås.

Men inledningsvis stod Grönvitt upp väl så bra.

Man störde ”Åtvid” ordentligt och bortalaget hade svårt att få till något spel. Framåt såg det stundtals lovande ut, men utan att riktigt få till de där vassa chanserna.

Nära var bland andra Mattias Mete efter bara någon minut, när han så när fick tag i bollen i boxen, men den dessvärre gled undan anfallaren.

Trots hemmalagets idoga försök var det Åtvidaberg som skapade de farligaste chanserna.

Amir Suljics och Anton Tinnerholms skott räddades fint av Sierra Leones landslagsmålvakt Christian Caulker.

Strax därefter spelades Mattias Mete fram av första halvleks bäste VSK:are, Patrik St Cyr, men nådde heller inte nu fram ordentligt innan Åtvidkeepern Henrik Gustavsson tog grepp om bollen.

Efter halvtimmen spelad vägde spelet så över till ÅFF:s fördel. Ett allt kraftigare tryck skapades – och gav till slut utdelning.

Vasse Oscar Möller nickade in Kristan Bergströms välsvarvade inlägg.

– En missad markering. Han får stå ostört och får till ett kanonavslut till råga på allt, säger Kalle Granath.

Surt med ett insläppt mål just innan halvtid. Närmast att kvittera innan pausvisslan var offensive mittfältaren Jonas Hellgren, vars fina skottläge strax utanför straffområdet endast resulterade i ett skott över målburen.

– Vi inleder bra, men bjuder dem på 1–0. Hade gärna sett 0–0 lite längre och att de skulle få jobba lite tuffare för sina mål.

Åtvidabergs tränare Andreas Thomsson:

– Första 20-25 minuterna har vi problem. Då är Västerås bättre. Sedan lyfter vi oss lite och när vi får lite lugn i passningsspelet – det var lite för stressat i början – så fick vi 1–0-målet.

Målskytten Möller:

– Vi var inte riktigt på tårna och Västerås är taggade i början och gör det bra där första 25, men sedan tycker jag att vi tar över mer och är säkrare i passningsspelet.

Andra halvlek inleddes starkare av Åtvidaberg, som omgående red vidare på den våg av tryck som man tidvis kreerade i slutet av den första halvleken.

Magnus Eriksson nära att utöka ledningen efter bara fyra minuter – i stället slog anfallskollegan Möller till, en gång till.

Jesper Arvidssons framspelning smällde anfallaren säkert in 2–0 via Christian Caulkers högra stolpe.

VSK Fotboll försökte, bland annat med hjälp av två byten, att jaga i kapp ”Åtvid”, men hade det svårt offensivt. Skapade dock en hörna strax efter målet som touchades tätt över ribban.

Så mycket farligare än så blev det inte, även om Grönvitt försökte att trycka på mot slutet.

– Vi möter ett skickligt, bra lag och förlusten tar vi, det är inget snack om det. Det är surt att de får göra mål på det sättet de kommer till bara. Där sviktar ju vi ordentligt individuellt, flera sviktar samtidigt. Det är det man kan ha synpunkter på, säger Kalle Granath.

Vad kunde ni ha gjort bättre offensivt?

– Dels lite bättre kvalitet i sistapassen – och dels är det lite så att vi väntar och ser om bollen kommer in och då ska man stångas. Vi måste också ge oss i väg och förvänta oss att bollen kommer. Det handlar ju om tajming och det får jag väl se till att vi jobbar med. Det är många detaljer som gör det; tajming, teknik, fysik.

Men det såg ändå lovande ut inledningsvis.

– Ja, herregud, som jag säger: det finns saker som vi är nöjda över. Vi behöver spetsa och vässa till det på den här nivån. Det är så här det kommer att se ut när vi gör misstag och offensivt så… jag menar, det är många som försöker. Jag tycker att (Mattias) Mete sliter, (Simon) Lundevall och ”Danne” (Daniel Andersson) är där men inte tillräckligt… där.

Nu finns fyra dagar att jobba på förbättring på lördag borta mot Jönköpings Södra (avspark 14.00).

– Vi tränar, nöter på detaljer, fart och tempo. Det behövs många saker och finns mycket att jobba med. Åtvidaberg var bättre än oss och vi ska jobba för att bli bättre.

Avslutningsvis, hur upplevde du premiärstämningen inför storpubliken 5 069 åskådare?

– Fantastisk. Jättebra publik, strålande väder, bra stöd på läktaren – så det hoppas jag att vi gör oss förtjänta av i fler matcher, säger Kalle Granath.

VSK Fotboll–Åtvidabergs FF 0–2 (0–1).
Målen: 0–1 (35) Oscar Möller, 0–2 (60) Oscar Möller.
Varningar, VSK Fotboll: Tobias Holmgren. Åtvidaberg: Daniel Hallingström, Haris Radetinac.
Hörnor: 2–5 (0–2).
Domare: Johan Hamlin, Bro.
Publik: 5 069 (på Swedbank Park, Västerås).
Matchens VSK-lirare: Patrik St Cyr.

Så här spelade VSK Fotboll
Målvakt: Christian Caulker.
Backlinje: Victor Nilsson Lindelöf, Marcus Danielson, Per Pettersson, Tobias Holmgren.
Mittfält: Simon Lundevall (55), Patrik St Cyr, Jonas Hellgren, Stefan Bärlin (61), Daniel Andersson.
Anfall: Mattias Mete.
Ersättare: Christopher Nilsson (55), Koyar Salimi (61), Mattias Florén, Damir Foric, Linus Sjöberg, Daniel Svensson (målvakt).

Webbredaktionen återkommer under morgondagen med kommentarer från Patrik St Cyr och ett bildspel från premiärmatchen.