Visa fler äldre nyheter >

Robin Blommé styr laget både på och utanför plan.
Men i premiären får han hjälpa lagkamraterna från läktarplats på grund av en lättare skada.
– Jag ska skrika allt vad jag har, säger han till vskfotboll.nu.

INTERVJUSERIEN INFÖR SUPERETTAN, DEL 4. Att styra och ställa kan tyckas vara svårt. Men för Robin Blommé (bilden) är det den enklaste sak i världen.

Han gillar't, helt enkelt.

– Jag trivs med att ha ansvar och tycker om att leda. Jag är en social person och tycker att det är kul att leda en grupp, säger "Blomman".

Har det alltid varit så?

– Ja, jag har alltid varit det ända sedan jag var liten. Har varit kapten i de flesta lagen jag har spelat i, så det känns naturligt för mig. Inget som känns främmande över huvud taget.

På vilka sätt leder du laget?

– Jag är en spelare som både kommunicerar mycket på plan och utanför plan – och jag försöker väl att stötta spelare och lyssna på vad de säger. Försöker att medla och hjälpa alla så mycket jag bara kan. Sedan är jag väl som fotbollsspelare väldigt verbal av mig, det är naturligt för mig.

På plan brukar "Blomman" alltså höras mest, utanför är han spindeln i nätet och medlem i spelarrådet.

Det finns en del att stå i.

– Mycket och mycket... Ja, jo visst. Jag är inte den som är tystast i omklädningsrummet, säger han.

Berätta om spelarrådet.

– Vi är fyra (förutom Robin, Marcus Danielson, Oscar Pehrsson och Patrik Grönvall), en liten grupp som egentligen ska medla mellan den stora spelartruppen och styrelse, sportsligt ansvarig och tränare. Om det är någon som vill ta upp någonting så ska vi föra det vidare. Alla säger vad de tycker och vi för vidare det spelarna tycker är viktigt att ta upp.

Sedan en tid tillbaka återfinns den defensivt starke backen också på klubbens kansli på Vasagatan 73, på Bombardier Arenas baksida.

– Jag hjälper till med ekonomin. Håller koll på lite fakturabitar och kontrollerar att vi får in pengar, vilka företag som ska faktureras och håller koll lite på hur vi ligger till ekonomiskt. Jag har väl inget huvudansvar, men jag hjälper till.

En insats som han hoppas att ha nytta av framöver.

– Jag håller på att utbilda mig, så det är väl den biten jag vill jobba i sedan. Både bra träning och en bra merit för mig.

Robin Blommé flyttades upp till A-laget sommaren 2007 och slog sig omedelbart in som högerback, trots att han egentligen är mittback.

Efter att under en period återgått till mittbacken var han hösten 2009 på allvar tillbaka till höger i backlinjen.

En plats som han under fjolårets framgångar gjorde till sin.

– De (positionerna) går väl mer och mer mot likvärdiga. Förut har alltid mittback varit den naturliga, men nu har jag spelat så mycket högerback så är det väldigt lika. Nu kvittar det faktiskt. Det är lite annorlunda spela var man spelar. Lite olika uppgifter och olika sidor av ens spel som kommer fram, säger Robin Blommé.

Hur ser du på att kunna bidra på flera platser?

– Det ser jag väl bara som positivt, att jag är flexibel och att jag är inkörd på flera positioner. Så det är väl både bra för mig och bra för tränarna att veta att jag kan rycka in på flera positioner.

Hur det blir i år återstår att se. Nu är nämligen konkurrensen ordentligt tillspetsad efter Victor Nilsson Lindelöfs höstgenombrott och explosionsartade utveckling under vintern.

– Det har väl inte hunnit bli en riktig konkurrenssituation, alltså rejält, eftersom jag har varit skadad. Vi har inte kunnat konkurrera man mot man, men "Vigge" har ju tagit stormsteg redan förra året och han kommer att bli riktigt bra – han är redan väldigt duktig. Jag vet att han kommer att göra det galant på måndag, så det är bara kul. Om man inte har någon att tävla mot, då blir man sällan bättre än vad man är, säger Robin Blommé.

Det blir alltså inget spel mot Åtvidaberg för "Blomman".

– Det är inte så mycket kvar tills jag är frisk, men måndag fungerar inte. Jag tror att det bara handlar om dagar, så jag får inte slarva med de här tråkiga övningarna som man måste göra. Just nu siktar jag väl på Jönköpings Södra (omgång 2, 16 april).

Spelsuget lär vara stort efter en försäsong utan matcher.

– Jag vet att om jag blir skadefri och kommer tillbaka i form så kommer jag att kämpa för att starta varje match – och då tror jag att jag har goda chanser att få spela.

Mot Åtvidaberg på måndag (avspark 19.00) får Robin Blommé i stället visa sin styrka utanför banan och peppa grabbarna allt vad han kan inför premiärmatchen i superettan.

– Då ska jag först vara nere och stötta grabbarna. Sedan ska jag vara uppe i logen och ta hand om lite sponsorer och därefter befinna mig på läktaren och skrika allt vad jag har, lovar "Blomman".

INTERVJUSERIEN INFÖR SUPERETTAN
DEL 1: "Det kommer att gå mycket snabbare"
DEL 2: "Dalle" kan debutera: "Intressant"
DEL 3: Andreas Thomsson: "En lurig match"

MER LÄSNING PÅ VSKFOTBOLL.NU
Köp biljetten på The Sportsbar
Tippa Grönvitt med Hälla shopping