Visa fler äldre nyheter >

Här är nykomlingen som kan gå från knaper speltid i "ettan" till debut i superettan. Daniel Andersson spetsade till chanserna med segermålet mot Inter Åbo.
– Vi är många som konkurrerar om de offensiva platserna. Det blir intressant att se hur vi ställer upp, säger "Dalle" till vskfotboll.nu.

INTERVJUSERIEN INFÖR SUPERETTAN, DEL 2. 14 augusti 2010. VSK Fotboll befinner sig i Östersund för att plocka en viktig trepoängare mot ÖFK i jakten på topplatsen i division 1 norra.

Grönvitt vann matchen med 2–1 – men få var nog de som anade att där fanns en blivande VSK-spelare på andra sidan.

Offensive framtidsvärvningen Daniel Andersson (bilden).

Nu har han spenderat tre månader i mälarstaden Västerås och anpassat sig till elitfotbollstempot.

– Det känns som ett snäpp högre på de flesta plan. Inte överdrivet mycket, men lite grand. Vi kunde träna förmiddagspass även i ÖFK, men skillnaden är väl intensiteten, säger "Dalle".

Daniel Andersson växte upp i Östersund och har Ope IF som moderklubb. När han 2007 bytte till Östersunds FK äntrade han också stadens nya, fräscha fotbollsstadion – Jämtkraft Arena.

– Fotbollsmiljön har blivit mycket bättre sedan jag var liten. Dels med fotbollsgymnasiet (John Bauer), men också arenan, säger han och syftar på vassare träningsförutsättningar.

Arenan, som år efter år i division 1 norra har intagits av VSK:are.

– Ja, när vi mötte VSK så har fansen varit med också. Jag vet om att det finns ett bra publikstöd.

Under den där matchen på Jämtkraft Arena utmanade Daniel Andersson Grönvitts utmärkte vänsterback Tobias Holmgren på högerkanten.

Nu är det i stället vänstern som gäller.

– Då blev det mer att jag fick bollen, utmanade och drog in i mitten. Det är lite annorlunda nu på vänstern. Där var jag mer en forward som skulle göra mål, men inte gjorde mål, säger "Dalle" och syftar på de totalt två mål som slank in bland nätmaskorna.

Men med tanke på de föränderliga startelvorna uteblev samspelet.

– Jag är besviken att jag inte gjorde fler, det var för dåligt. Men det kändes som att vi inte hade kontinuitet. Vi bytte startelva, spelsätt, skulle spela för att klara oss kvar och ta in nya spelare i laget. Vi fick inget flyt och hade inget långsiktigt tänk, förklarar Daniel Andersson.

ÖFK åkte sedermera ur division 1 norra – men "Dalle" hoppas på en snabb återgång.

– Jag tror att de kommer att vinna tvåan, säger han tvärsäkert.

Den snabbe och tekniske ytterspringaren kom till Grönvitt efter ett lyckosamt provspel i december månad. Dessvärre har han stundvis störts av skador.

– Det har varit störigt, tråkigt och frustrerande att vara på sidan om. Men jag fokuserar inte mycket på det. Nu är jag fisk och kan köra, säger han.

Rollen som vänsterytter är, som sagt, en ny bekantskap. "Dalle" berättar om sina tankar kring den och kring sitt eget spel:

– Jag känner mig ju inte klockren i rollen än – har fortfarande en del att lära. Gillar att ta bollen och sätta fart. Skillnaden nu mot förut är väl mer att jag ska löpa först och sedan få en yta, komma in en del i box och arbeta som en forward ibland.

Matchen mot Inter Åbo i torsdags gav goda tecken på att formen är i antågande.

– Ja, det kändes som ett steg framåt. Alla avbytarna kom in med bra fart.

"Dalles" segermål blev omtalat som något av en karatespark.

– Alltså, jag tänkte inte så mycket egentligen. Såg bara att Simon (Lundevall) lade ett inlägg, så det var bara upp med det långa benet och försöka att få in den.

Svår situation för målvakten?

– Ja, jag tror det faktiskt. Han var på väg ut och jag kom med fart.

Huruvida det blir spel eller inte i måndagens premiär hemma mot Åtvidabergs FF (avspark 19.00) lämnar vi därhän för tillfället.

– Det blir intressant att se vad vi ställer upp med. Vi är många som konkurrerar om de offensiva platserna.

Men du måste ha stärkt dina chanser?

– Ja... försämrat dem kanske jag inte har gjort i alla fall.

Klart är i alla fall att han, liksom en stor del av övriga laget, gör entré i elitfotbollen.

Förhoppningen är naturligtvis en fotbollsfest med Grönvitts supportrar.

– Mot Sandviken var det ju en stor klick där. Det känns skönt, bra med fans, ler Daniel Andersson.

INTERVJUSERIEN INFÖR SUPERETTAN
DEL 1: "Det kommer att gå mycket snabbare"