Visa fler äldre nyheter >

Han visade vägen till serieseger och ledde laget till superettan med stor skärpa.
Oscar Pehrsson var bäst 2010.
– Jag försöker att vara en bra förebild, säger lagkaptenen till vskfotboll.nu.

Oscar Pehrsson (bilden) utsågs inför 2010 till lagkapten och var VSK Fotbolls "stålman" med spel i samtliga 26 seriematcher plus de två cupmatcherna mot IK Frej och IFK Norrköping.

Nu kan han titulera sig bäst i Grönvitt.

På förra veckans årsmöte fick han VSK-bollen som Årets spelare.

– Hedrande, så klart. Hela laget spelade bra och det fungerade för mig också. Vi vann serien så det var ju det största förra året. Sedan är det alltid roligt att få personliga utmärkelser också. Även om jag själv känner att det har gått bra så är det så klart extra roligt om andra uppmärksammar det, säger "OP".

Det måste ha varit svårt att utse bara en vinnare.

– Ja, det tror jag också. Det var så många som var duktiga, självklart, eftersom vi vann serien. Det var ju många som tog flera steg och som verkligen bidrog till att vi vann.

Oscar Pehrsson debuterade i Grönvitt som vänsterback hemma mot Gröndals IK 2007 i en match som präglades av regnet.

Därefter var han sporadiskt ordinarie innan generationsskiftet kom inför 2009.

Och med det ett avgörande positionsbyte.

Dåvarande huvudtränaren Jörgen Zetterström – numera akademichef i VSK Fotboll – flyttade in "OP" som mittback, jämte den då inlånade Dennis Boskailo.

– Roligt att jag fick förtroendet där direkt. Det fungerade ju bra och sedan har det bara flutit på känns det som. Det är klart – Dennis, som jag började spela med, hade ju varit med ett tag, så det hjälpte mig mycket. Att jag fick komma in i det på ett bra sätt, tror Grönvitts gänglige mittback.

I en intervju i tidningen "Heja Grönvitt!", som VSK Fotboll tillsammans med VLT gav ut efter höstens serieseger, berättade Oscar Pehrsson om säsongen som gick.

Kaptensrollen, självklart seriesegern – och det faktum att han på 26 seriematcher inte hade dragit på sig ett enda kort.

– Det är inte så att jag flänger i väg. Jag vet min roll och sedan försöker jag att spela utifrån de förutsättningarna som jag känner att jag är duktig på, säger han.

Och du leder laget med ett lugn.

– Ja, lite så kan man väl... jag är inte den här som sparkar ner en kille för att få i gång laget, på det sättet – det är jag absolut inte. Men jag försöker att med min inställning ändå visa vägen för laget och på träning ge allt – och vara en bra förebild på något sätt.

Hur har ditt ansvarstagande som kapten utvecklats?

– Det känns som att jag tar mer och mer ansvar i omklädningsrummet. Inför förra året så var jag den som hade varit här längst, med "Temme" (Temesgen Berhane), "Tobbe" (Tobias Holmgren) och "Grönis" (Patrik Grönvall). Så jag visste hur det har gått till och har väl ändå en del rutin. Men det är klart att man utvecklas mer och mer ju mer man får känna på det.

I år får han känna på superettan, "OP". Och förberedelserna har varit i full gång ända sedan 29 november.

Nio pass i veckan. Full fokus.

– Det är ju ny nivå på allt egentligen. Vi tränar tre pass extra jämför med förra året, så bara det ska ju göra oss bättre, tycker jag. Sedan handlar det om att ta små steg överallt och verkligen utveckla de små bitarna. Man tar ju inte de här enorma stegen och det är inte så mycket som skiljer, utan det är de här små bitarna överallt som kan ge en väldigt stor utveckling.

Hittills är "OP" mycket nöjd med försäsongen.

– Det har sett fantastiskt bra ut på träningarna, tycker jag.

Du känner att ni utvecklas?

– Ja, det tror jag. Det är svårt att säga, men mot Brage (seger 2–1) var det ändå ett meriterat motstånd vi mötte och det gav ett litet svar på att vi borde vara på rätt väg i alla fall.

Närmast väntar ytterligare tre träningsmatcher och en inledande match i svenska cupen innan serien drar i gång mot Åtvidabergs FF hemma på Swedbank Park den 11 april (avspark 19.00).

– Det ska bli kul med de här träningsmatcherna och när svenska cupen drar i gång, så att man kan mäta sig på riktigt, säger Oscar Pehrsson.

Oscar Pehrsson om...

... huvudtränaren Kalle Granaths betydelse: "Framför allt den här viljan. Han har ju verkligen fått in viljan att vi ska vara bäst. Det tror jag inte riktigt att jag hade insett innan, vad det var som krävdes. Att man kanske kan vara bäst – det tror man väl – men vad som krävs för att vara bäst, på olika plan. Sedan har han fått oss att tro på, verkligen tro på att vi är rejält bra. Det har betytt oerhört mycket."

... det närmast symbiotiska samspelet med mittbackskollegan Marcus Danielson: "Det har betytt väldigt mycket. Vi fungerade bra från första stund och läser av varandra på ett bra sätt. Kompletterar varandra. Utan honom hade jag inte varit så här bra, det tror jag absolut inte.

Och tvärtom.

– Ja, precis. Det hoppas jag – att vi hjälper varandra i utvecklingen och tillsammans hjälper laget.

... superettan 2011: "Allt kommer ju att vara tuffare, så kommer det att vara. Och då gäller det att vi är tuffare på alla plan också. Att vi är extremt förberedda och inte slarvar med någonting, dels det personliga livet och dels fotbollslivet."