Visa fler äldre nyheter >

Nu startar säsongen 2011 "på riktigt".
Med en rivstart mot AIK Fotboll i en förmodad publikmatch.
– Bara att tacka och ta emot, säger Kalle Granath till vskfotboll.nu.

INFÖR AIK FOTBOLL–VSK FOTBOLL. Visst känns det som alldeles nyss? 500-talet grönvita firade tillsammans seriesegern i division 1 norra och avancemanget till superettan på Skytteholms IP i Solna.

I morgon drar fotbollssäsongen på allvar i gång igen.

På samma plats.

– Just det besöket var väl mest trevligt för inramningen och det trevliga mottagandet. Nu är det kanske några som håller på oss, men kanske fler som håller på motståndarlaget. Vi får gå ut och njuta av att testa oss själva mot bra motstånd. Det får bli det härliga den här gången. Och att träningsmatcherna drar i gång, för det är ett litet avstamp, i alla fall, i kalendern, säger tränaren Kalle Granath inför matchen mot AIK Fotboll (avspark 13.00).

De gulsvarta allsvenskarna – så sent som 2009 svenska mästare – hade 2010 en mycket tung säsong. Men de lär ändå bjuda hårt motstånd, anfört av nye huvudtränaren Andreas Alm och på plan främst av Sierra Leones anfallsstjärna Mohamed Bangura.

– Jag räknar med att det kommer att vara ett vilt fajtande AIK, precis som jag räknar med att några av mina killar verkligen vill tala om för mig att "jag vill vara med och leka".

Hur möter ni ett så tufft motstånd?

– Man bjuder på så lite som möjligt, det är ju det vi kan göra. Se till att de inte får det trevligare än de behöver, för de är ju duktiga nog att skapa sina egna lägen och chanser och har en sådan kvalitet i sitt lag att de kan sätta oss under press i alla fall. Det är ju det första vi kan hantera, men sedan är det att mäta sig spelare för spelare, taktik och sådant där. Och där är det ju ett test.

Och en spelare som Mohamed Bangura?

– Det är ju suveränt att han rankas som en av de bästa spelarna i Sverige. Då får vi också titta: Vad händer när våra spelare, som vi tycker är bra, får spela mot han som många tycker är jättebra? Det är kanon. För hela laget.

Solnalagets försäsongspremiärer brukar vara välbesökta tillställningar. Och med grönvita supportrar suktandes efter fotboll efter tre och en halv månaders uppehåll lär vi påbjudas en härlig fotbollsfest, så här i säsongens gryning.

– Det är en bonus. Men matchen i sig – att möta ett bra motstånd – det är ju det som lockar mig och spelarna. Och att de, och vi, har publik på plats är ju bara att tacka och ta emot, säger Kalle Granath.

VIKTIG SUPPORTERINFORMATION
VSK Fotbolls supportrar är hänvisade till Skytteholms IP:s västra kortsida, som vetter mot Solnahallen. Inträdet är 60 kronor. Grönvitt tillsammans med AIK Fotboll vill hälsa alla välkomna och hoppas på en trevlig eftermiddag.

FÖLJ VSK FOTBOLL LIVE!
Webbredaktionen finns naturligtvis på plats och planerar att rapportera direkt från Skytteholm. FÖLJ MATCHEN HÄR.

RELATERADE ARTIKLAR
St Cyr kan debutera mot AIK: "Kul"
St Cyr klar för Grönvitt: "Riktigt bra"
Såg alla matcher 2010: "Nytt försök"

HÄR ÄR GRÖNVITTS TRÄNINGSMATCHER

 • AIK Fotboll (b), 5 februari 13.00 (Skytteholms IP, Solna).
 • IK Sleipner (h), 12 februari 13.00 (Swedbank Park).
 • IK Brage (h), 19 februari 13.00 (Swedbank Park).
 • Enköpings SK (b), 26 februari 14.00 (Korsängens IP, Enköping).
 • VIK Fotboll (h), spelas på träningstid (Swedbank Park).
 • Syrianska IF (b) 13 mars 13.15 (Swedbank Park).
 • Inter Åbo (h) 31 mars 18.00 (Swedbank Park).

  MOTSTÅNDARKOLLEN: AIK Fotboll
  Solnabaserade AIK Fotboll hade en tung allsvensk fjolårssäsong. Laget var inte långt ifrån att behöva kvala sig kvar i högsta serien, men en stark avslutning räddade Gnaget. Nye Mohamed Bangura spelade en avgörande roll i lagets anfallsspel – och tillsammans med kompisen och namnen Ibrahim Tetteh Bangura kan solnaiterna få ett vasst anfallspar 2011. Ny tränare är tidigare spelaren och assisterande tränaren Andreas Alm. Vi med grönvitt intresse lägger annars märke till Daniel Gustavsson och Pontus Engblom, som båda har framgångsrika, om än korta, VSK-sejourer. Dessutom mycket lovande mittbacken Alexander Milosevic, som för bara några dagar sedan inhandlades från VSK Fotbolls forna seriekonkurrent Vasalunds IF och 2010 utsågs till division 1-seriernas bäste unge försvarsspelare. Och så sent som i går återvände en av guldhjältarna från 2009, Martin Kayongo Mutumba, från ungerska Videoton.