Visa fler äldre nyheter >

Fyra spelare provade med VSK Fotboll i dag.
Däribland Joakim Askling – landslagsmeriterat före detta serie B-proffs.
– Det finns kvalitet i VSK, säger backen till vskfotboll.nu.

Joakim Askling (bilden) har representerat såväl Hammarby IF som Djurgårdens IF under ungdomsåren – och blev 2008 ungdomsproffs i italienska Albinoleffe, till vardags i serie B.

I somras – och i höstas – provspelade han med allsvenska Trelleborgs FF.

Men nu är det Grönvitt som gäller i en vecka framöver.

– Det kändes väldigt bra i dag. Bra tempo och bra kvalitet, så absolut – det finns kvalitet i laget, säger Joakim Askling till vskfotboll.nu.

Hur har du hållit i gång sedan provspelet i TFF?

– Jag har inte rört boll på ungefär en månad nu, så det var första bollpasset på länge. Men trots det så tyckte jag att det kändes ganska bra med passningsspelet och bolltouchen och så, men det finns många små detaljer att förbättra.

Vilka är dina styrkor som spelare, skulle du säga?

– Jag är väldigt allround, bra på nästan allting. Väldigt starkt huvudspel och fysik så klart, på grund av min storlek. Men jag är också snabb och kan använda båda fötterna.

Stockholmaren Askling används med fördel i backlinjen – men säger sig vara flexibel.

– Jag har spelat i hela backlinjen borta i Italien. Och defensiv mittfältare har jag också spelat, som yngre.

Det låter bra.

– Absolut, det skulle vara jättespännande att spela där, men mittback är där jag har blivit matchad mest de senaste åren.

För Joakim Askling blev det två års proffsspel i Italien. Det första året som primaveraspelare – även om han tränade regelbundet med A-laget.

Den senaste säsongen var han en del av serie B-truppen.

– Jag spelade träningsmatcher och allt sådant. Coppa d'Italia och många turneringar mot andra serie A- och serie B-lag.

Hur pass bra är kvaliteten i serie B och i primavera?

– Det är fantastiska spelare så klart. I Albinoleffe är det mycket gamla, rutinerade före detta serie A-spelare, från bland annat Milan, Palermo och Chievo. Så det är väldigt bra kvalitet, framför allt individuellt, säger Joakim Askling – och prisar åren i italiensk fotboll.

– Väldigt lärorika och bra år. Det har varit tufft så klart, men på det stora hela har det varit en enormt bra erfarenhet.

Men nu är det dags att flytta hem till Sverige?

– Ja, först och främst vill jag ju vara här. Jag har min familj här och min flickvän och så vidare. Det är det som skulle vara det bästa – att få landa efter två år borta.

I övrigt noterar vskfotboll.nu att:

  • Patrik St Cyr, som testade med Grönvitt för ett par veckor sedan, återigen deltog på träningen.
  • Kalmar FF:s tredjemålvakt Zlatan Azinovic var en av två provspelande målvakter.
  • Den andre var georgiske Besarion Kodalajev, som för några månader sedan flyttade till Sverige och Östersund. Där har han tränat en vecka med Östersunds FK.
    – Han har meriter från den georgiska och den ungerska förstaligan, säger spelaragenten Yuhanon Bahar, från Västerås, till vskfotboll.nu.