Visa fler äldre nyheter >

Bosse Petersson var VSK Fotbolls tränare i slutet av 1997.
Han minns tiden med glädje – och hyllar Grönvitts akademisatsning.
– Det är kul att se att det är full fart på ungdomssidan, säger Viasats expertkommentator till vskfotboll.nu.

I år blev det inget Gothia Cup för VSK Fotboll.

Men Grönvitt omnämndes ändå i Viasats sändningar – när expertkommentatorn Bosse Petersson hyllade Fotbollsakademin.

– Under förra årets Gothia Cup såg jag ett väldigt, väldigt bra 14-årslag, tror jag att det var (reds. anm: P16). Jag blev väldigt, väldigt förtjust i den upplagan, säger Viasats expertkommentator till vskfotboll.nu.

– Sedan med min bakgrund (VSK Fotbolls tränare hösten 1997) tyckte jag att det var kul att se att det är full fart på ungdomssidan – det är framtiden. Svenska klubbar måste ha en bra akademi.

Hur kom det sig att du valde att hylla Grönvitt?

– Jag kände bara spontant att det var ett tillfälle att plussa lite för ungdomsarbetet där. Jag har en enorm respekt för ungdomstränare och deras ganska jobbiga situation. Det måste till ett oerhört tålamod och kräver väldigt mycket.

Vad vet du om VSK Fotbolls ungdomsverksamhet?

– Jag har ingen information i detalj, men jag kommer ihåg när jag var där. Då var det Sven-Erik Käll som hade ansvaret, så det finns ju en historia där också med hur man har skött sin ungdomsverksamhet, säger Bosse Petersson, som minns sin tid i Grönvitt i slutet av det allsvenska året 1997 med glädje.

– Jag var en väldigt kort tid i VSK Fotboll, men det var med väldigt starka känslor.

Snöpligt nog åkte Grönvitt ur allsvenskan efter bara ett år i svensk elitfotbolls finrum.

– Vi hade marginalerna emot oss i sista kvalmatchen (mot Häcken) på Arosvallen. Hade vi klarat av det tror jag att vi hade haft en lång och fin period tillsammans. Vi hade ett fantastiskt bra lag.

Numera är alltså VSK Fotbolls representationslag hemmahörande i division 1 norra.

Där parkerar laget på kvalplats till superettan.

– Jag följer laget tabellmässigt, men har inte sett någon match i år. Jag har alltid haft goda känslor för klubben. Jag följer VSK Fotboll och har gjort det under den här perioden. Förhoppningsvis finns det en ljus framtid i klubben.

Hur följer du division 1 annars?

– I år är egentligen första gången som jag har sett väldigt lite livefotboll – det har annars varit en av mina styrkor. Jobbet som jag har nu på Viasat tar väldigt mycket tid med alla förberedelser.

Hösten innebär för VSK Fotbolls del en jakt på en superettanplats, samtidigt som akademilagen siktar på SM-slutspel.

De kan räkna med Bosse Peterssons stöd.

– Det här säger jag med hela mitt hjärta: Jag håller tummarna för VSK Fotboll. Det var en väldigt speciell tid där som jag minns med välbehag.