Visa fler äldre nyheter >

Under hela fjolårssäsongen och halva våren var Martin Sundström given mellan stolparna.
Sedan dess har han inte spelat – och nu längtar han efter att få chansen igen.
– Jag hoppas att mina insatser under sommaren räcker för att få spela, säger han till vskfotboll.nu.

När Martin Sundström inför fjolårssäsongen värvades från dåvarande division 2-föreningen Brynäs IF, dit han hade varit utlånad från allsvenska Gefle IF, blev han omgående förstemålvakt.

Han imponerade stort under 2009 års fotbollssäsong och erhöll välförtjänt VSK-bollen på klubbens årsmöte i slutet av februari, som årets bästa spelare.

När årets säsong inleddes hade inte situationen förändrats: Martin var ett självklart inslag i den grönvita buren – och imponerade fortsatt med ett starkt målvaktsspel.

Men efter ett par förlustmatcher i vårens mitt ville VSK Fotbolls tränare Kalle Granath få in mer rutin i det unga försvaret.

Då ersatte Oskar Wahlström Martin Sundström.

– Från att ha spelat så många matcher på rad så var det väldigt tråkigt att få kliva åt sidan. Sedan så ställer inte jag mig emot det resonemanget – Kalle är den som tar ut laget och han ville få in Oskar, som har mer rutin. Och det gick bra; vi vann flera matcher i rad och släppte inte in så mycket mål. Då är det svårt att ifrågasätta, säger Martin Sundström.

Samtidigt som Martins givna mål är att åter bli den grönvita ”ettan”, så har Oskar inte alls som uttalat mål att få stå. Hans primära uppgift är den som assisterande tränare och målvaktstränare.

– Så är det, men han är fortfarande en väldigt bra målvakt. Han tränar på för att hålla i gång och vara väl förberedd på att stå.

Nu jobbar Martin, tillsammans med målvaktstränare Oskar Wahlström, på att förbättra sig och återta positionen i Grönvitts mål.

– Vi snackar med varandra och har en bra dialog – det är inga konstigheter. Jag tycker att han har hanterat det jäkligt bra. Stödet är absolut 100-procentigt.

Känner du att du har utvecklats trots att du bara har stått i träningsmatchen mot Dalkurd?

– Utvecklas gör man hela tiden genom att slita hårt på träningarna. Naturligtvis fick jag mig en tankeställare också – om de saker som Kalle gick igenom, som han tyckte att jag kunde fortsätta att utveckla för att bli en ytterligare bättre målvakt.

Vad tycker du om din insats mot Dalkurd? De var inte särskilt offensiva, men jag tycker att du var riktigt bra ändå.

– Även om man inte har en väldig massa skott som man räddar så får man alltid titta på vad man har att göra. Det handlar om att ligga rätt i position och förebygga så att motståndarna inte får målchanser, nämner han bland mycket annat.

– Direkt i inledningen av matchen så kändes det lite grand att det var ett tag sedan man spelade match, men jag tycker att det gick bättre och bättre ju längre matchen gick. Det kändes helt okej får man väl säga. Godkänt – det är svårt att ge sig själv så mycket bättre betyg när man inte får så mycket att arbeta med.

Som målvakt är du i en speciell situation. I konkurrenssituationen måste du visa dig tillräckligt bra – men du får heller inte bevisa "för mycket".

Martin Sundström analyserar:

– Det kan krocka med ganska mycket av en målvakts arbetsuppgifter. Jag anser att som målvakt ska man inte gå in för att försöka synas, inte göra spektakulära grejer, utan man ska vara där och sopa undan så att det inte händer några konstiga grejer. Utstråla lugn och självförtroende bara.

På måndag inleds höstsäsongen av division 1 norra för Grönvitt. Bortamöte med Sirius väntar.

– Det är bara att hoppas att de här träningsveckorna som har gått efter uppehållet, matchen mot Dalkurd och resterande tid av den här veckan räcker till för att få spela. Naturligtvis vill jag ta tillbaka platsen, konstaterar Martin Sundström.

Martin Sundström om...

... sitt smeknamn: "Koma"? Du, jag har många smeknamn ska jag säga. "Koma", "Bäret", "Sundqvist", "Martinsson" – med flera. "Koma" har väl förmodligen att göra med att jag tar lång tid på mig när jag byter om. Men jag sa det till Kalle; jag tycker att vi kan passera över ”Koma” på ”Anki” (Andreas Östling) nu efter hjärnskakningen, säger han med glimten i ögat.

"Bäret"? Var kommer det ifrån?

– Det får du fråga (Simon) Lundevall och (Marcus) Danielson) om.

... de andra topplagen: Det enda laget som vi inte var med i matchen mot – det var Hammarby. Samtidigt så har de tappat lite och förlorat ett par matcher. Jag ser hösten som helt öppen mellan fyra, kanske fem lag. Egentligen vem som helst skulle kunna vinna den här serien.

... VSK Fotboll av i dag: Jag tänker på en familjär klubb med många unga, talangfulla spelare som är på väg uppåt – och i dagsläget ett representationslag som är på väg uppåt. Ett lag för framtiden.