Visa fler äldre nyheter >

VSK Fotbolls chatt blev populär.
Här kan du läsa de 21 inläggen.
– Jag tycker att den var nyttig, säger ordföranden Eva Svensson till vskfotboll.nu.

UPPDATERAD TILL 11.37. Grönvitt ligger på första plats i norrettan innan sista våromgången är spelad – och intresset för representationslaget och ungdomsakademin är stort.

Därför öppnade VSK Fotboll en chatt.

Och intresset var alltså mycket stort.

– Jag vill ha en rak och öppen dialog och därför är en sådan här chatt ett bra sätt att få svara på frågor. Jag tycker att det är mycket bättre med klara fakta än ryktesspridningar som far runt på olika forum. Det skadar klubben och det vore bättre om vi fick möjlighet att lägga den energin på sådant som utvecklar klubben, säger Eva Svensson (bilden).

Kan det bli fler chattar?

– Ja, jag har ända sedan jag tillträdde sagt att jag vill ha en löpande dialog med våra intressenter. Jag ser gärna att vi har en chatt också med tränare och spelare – till exempel inför höstsäsongen.

Styrelsen kan alltid nås via VSK Fotbolls kansli: kansli@vskfotboll.nu

– Skicka ett mejl så svarar vi på era frågor och funderingar via personliga mejl eller hemsidan, säger Eva Svensson.

HÄR BÖRJAR CHATTEN

FREDRIK PETTERSSON:
1) Varför har inte avtalet med Kalle Granath förlängts? Äntligen en framgångsrik tränare i Grönvitt, dessutom en ung sådan. Ett bättre avtal för Granathen och ett långt sådant. Kan en VSK-styrelse äntligen förlänga med en tränare?
2) Inga nya avtalsförlängningar på spelare? Vad händer, det finns lovande spelare i vår klubb som är fria att förhandla med andra klubbar. Vad händer i Grönvitt? Tänk på att dessa spelare utgör en del av det kapital ni är satta till att förvalta. Häcken ur nu och gör rätt!
HANS JOHANSSON SVARAR:
1) Kalle Granath har ett kontrakt som gäller tillvidare. Vi har ingen intention att bryta det och ett förslag är på gång.
2) Häcken ur?

ALGOTH:
1) Det pratas om att vi har flera spelare i laget som har kontrakt som löper ut i sommar. Hur går förhandlingarna med dessa spelare?
2) Har eller kommer Anders Carlsson att få en förfrågan om att hjälpa till rörande förnyande av kontrakt?
3) Kommer ni försöka värva någon ny spelare?
4) Är det harmoni i klubben?
HANS JOHANSSON SVARAR:
1) Några kontrakt går ut men vi har kontakt med dessa spelare och förväntar oss att i de flesta fall förnya dessa. Jag lämnade viss information på mötet med supportrarna som kom till VSK-verandan i går kväll.
2) Vi har inte kontaktat Anders Carlsson och det är nog inte aktuellt.
3) Vi får se om det finns ekonomiskt utrymme för någon ny. Miralem Malic från Arboga Södra provtränade i veckan och är intressant.
4) Jag upplever det som harmoni i första hand i laget och det är viktigast just nu.

FREDRIK HEDMAN:
Hur ska ni utveckla VSK Fotboll? Hur ska ni locka sponsorer? Börja skriva nya kontrakt med spelarna som har utgående så att vi inte förlorar dem. Låt Kalle Granath få ett bra kontrakt med några år så han får bygga ett lag som kanske kan gå upp i superettan. Hur den här säsongen slutar ska inte spela någon roll för vi måste ha kvar Kalle Granath.
EVA SVENSSON SVARAR:
Vi försöker utveckla VSK Fotboll på de flesta punkter. Vi bygger upp en organisation runt kansliet. Det största jobbet är att försöka få tillbaka alla människor som har och vill jobba för VSK Fotboll. Vi skapar relationer med press och andra klubbar för att ha dessa med oss när vi försöker skaffa oss en respekterad plats som den ledande klubben i länet. Sponsorer lockar man i första hand med att skapa förtroende. Klubbens förtroende är just nu mycket lågt men det ljusnar i horisonten. Vi har traditionellt sponsorarbete med säljare och ett produktutbud som vi hela tiden försöker utveckla. Sponsorarbetet är mycket beroeende av hur det går för laget och det ser för tillfället mycket bra ut på den fronten.

WILLE WHEELS:
Hur har ni egentligen tänkt er med VSK-fanskortet? Hur behandlas frågan i styrelsen och var i prossesen är ni?
EVA SVENSSON SVARAR:
VSK-fanskortet ligger på actionlistan inför hösten och kan alltså bli aktuell nästa säsong. I år har alla grundskoleelever fri entré till VSK Fotbolls division 1-matcher på Swedbank Park.

SÖLVE GÖTESSON:
Jag tycker att det är fantastiskt roligt att så många unga spelare har fått chansen i A-truppen detta år och gjort det väldigt bra och jag har också sett att det finns ett antal spelare i Akademin som är oerhört duktiga, så är min fråga till styrelsen: Kommer ni att fortsätta satsa på Akademin för att få behålla dessa killar för framtida bruk i VSK Fotboll? Jag tycker att det vore synd om de gick till någon annan förening.
HANS JOHANSSON SVARAR:
Självklart vill vi satsa vidare på Akademin och ta fram unga spelare som vi gör nu. Allt beror bara på ekonomin och vilka ekonomiska prioriteringar som måste göras.

DAN SÖDERLUND:
1) Varför finns ingen kiosk på ståplatssidan? All publik på arenan ska erbjudas samma faciliteter, kom inte och skyll på att ni inte får sälja korv där. Förra året i derbyt mot Syrianska Kerburan så var det all slags försäljning på ståplatssidan, med både läsk, godis, grillad korv med mera. Vi vill ha en levande ståplatssektion, vill inte ni?
2) Var är ölförsäljningen? Dags att ni förstår att det genererar pengar och är efterfrågat, jo ni får sälja folköl, då ni säljer mat, så skyll inte på det heller.
3) Varför redovisar ni inte vad för avtal/vidareförsäljningsklausul som gäller då till exempel Erik Besilius lämnade, öppna kort mot sponsorer och supportrar om ni inte har något att dölja?
HANS JOHANSSON SVARAR:
1) En kiosk på ståplatssidan är naturligvis något som vi också vill ha. Det är bara så att vi inte har tillräckligt med personal att bemanna på alla ställen riktigt än. Du kanske känner någon som är villig att ställa upp och arbeta där?
2) Ölförsäljning är ingen lätt bit då det måste gå genom restaurangen men vi tittar på att få till något.
3) Vi har absolut inget att dölja men avtal är något som är mellan två parter och ingenting som ska redovisas utåt.

ESBJÖRN LARSSON:
Hej alla involverade i VSK Fotboll och grattis till framgångarna! Här är något stort på gång. Jag har också varit och sett några träningar. Mycket bra och högt tempo och disiplin. Mitt önskemål är att styrelsen så fort som möjligt förlänger (gärna treårsavtal) kontrakten som går ut i år med de duktiga ungdomarna. Fortsätt med fotbollsakademin (=Z) för att få de bästa i länet och Västerås som vill satsa på fotbollen med VSK Fotboll. Det är det absolut billigaste alternativet. De eller den som ska värvas måste klart tillföra nuvarande grupp något. Den fina trupp som nu finns tror jag personligen inte ska störas för mycket. Kalle Granath och hans stab har hittils gjort ett fantastiskt arbete. Givetvis hoppas jag på en förlängning på deras avtal.
Hur är ekonomin i dagsläget? Det finns väl personer engagerade i marknadsgruppen även nu i sommar? Finns nya idéer? Ni hjälper väl till på Västerås Marknad sista helgen i augusti? Här kanske ni har möjlighet att få ett litet förskott.
EVA SVENSSON SVARAR:
Dina synpunter är alla helt riktiga. Vår ekonomi är mycket ansträngd och vi jobbar så hårt vi kan.
Vi har marknadsarbete även nu på sommaren och vi ska vara med på Västerås Marknad.

ÅKE HILLMAN:
1) Varför skriver ni inte nya kontrakt nu med dom spelare vars kontrakt går ut snart, viktigt att knyta upp dom nu.
2) Varför motarbetar ni Kalle Granath, skriv nytt kontrakt med honom nu också så vi kan ta oss mot superettan med den härliga harmoni han gett truppen, eller vill ni (styrelsen) inte att vi går upp?
3) Varför så dålig service för ståplatspubliken?
Utan oss är det inte mycket att ha, vi reser land och rike runt, fram för en levande ståplats!
EVA SVENSSON SVARAR:
1) Vi för en dialog med dessa spelare (se också Hans Johanssons svar längre upp).
2) Jag blir faktiskt kränkt när du påstår att vi motarbetar Kalle Granath.
3) Vi har problem med att få frivilliga att bemanna alla ställen på Swedbank Park men jag har uppmanat andra att hjälpa till att försöka få folk att ställ upp. Uppmaningen gäller dig också. Förresten undrar jag om det verkligen är den Åke Hillman som jag känner som skrivit detta?

JOAKIM APPELÖ:
Jag har en fundering som kan bli svårsvarad men jag hoppas att ni gör ett värdigt försök. När VSK för tillfället spelar samba fotboll och leder denna förbannade lingonserie så ser ju hösten en aningens ljusare ut. Min fråga lyder, om VSK avancerar detta år vad kommer styrelsen och sportchefen göra för att behålla våra talanger? Är det fortfarande så att vi planerar att vara en fabrik för Kentaro eller finns det faktiskt en vision att fortsätta utveckla våra framtida legender?
EVA SVENSSON SVARAR:
Vi gör allt i vår makt för att behålla våra talanger och skapa ett så bra VSK Fotboll som möjligt. Det fabriksavtal som du påstår att vi lever under skrevs redan 2006 och gäller i ytterligare sju år. Det pågår en process med jurister om hur vi eventuellt ska kunna förkorta detta men det är en ekonomisk fråga. För övrigt är avtalet sekretessbelagt och vi kan inte uttala oss om innehållet. Då får det svåra konsekvenser för VSK Fotboll.

LINUS WAHLBERG:
Har ni en dialog med Kalle angående att förlänga hans kontrakt?
HANS JOHANSSON SVARAR:
Jag har redan svarat på detta ovan. Vi har alltså en tillsvidareanställning med Kalle Granath och vi har ingen avsikt att bryta detta.

PETER SANDBERG:
Jag tycker ni gör ett mycket bra jobb med flera saker och det börjar märkas mycket runt matcherna att ni tagit tag i "sovande" saker på ett bra sätt. Också ett extra plus att man ser mer eller mindre alla styrelsemedlemmar jobba i insläpp och kiosker under matcherna.
Jag vill ställa tre frågor:
1) Kalle Granath. Är det någon förlängning på gång? Här känns det som vi har träffat rätt när det gäller tränare och han är verkligen en stort bidragande faktor till VSK:s framgång nu.
2) Juniorerna: De unga spelarna såsom Tronét, Sjöberg, och även Oscar P och Marcus D. Har de kontrakt som sträcker sig under längre tid? Här är ju nästan stommen i laget alternativt bra pengar vid försäljningar
3) Utgående kontrakt: Tobbe, Sundström och några fler har utgående kontrakt, är de på gång att förlängas?
Efter att ha varit med om 13 års bedrövelse med VSK så känns det på något sätt nystartat med både akademin, det unga a-laget, de nytänkande tränarna och ert engagemang, men det ligger ändå en liten gnagande oro i bakhuvudet, där kontrakt på Kalle och spelarna känns som det oroande. Som jag brukar säga med tränarfrågan: Vi har testat alla olika möjliga tränare under senaste 13 åren, men det enda vi inte testat är kontinuitet där samma tränare sitter flera år. Det känns som läge för det nu.
HANS JOHANSSON OCH EVA SVENSSON SVARAR:
1) VSK Fotboll har haft 14 tränare under 2000-talet. Det är inte kontinuitet och långsiktighet. Vi vill ha kvar Kalle Granath och förmodar att han vill vara kvar hos oss också.
2) Ja, de har minst två år till.
3) En dialog pågår och den är positiv!

ROBBAN B:
1) Hur ser framtiden ut för Kalle Granath. Uppgifter gör gällande att hans kontrakt går ut efter säsongen?
2) Är det någon träningsmatch inplanerad under uppehållet?
3) Spelare med utgående kontrakt - om man inte avser att förlänga dessa kontrakt, är det inte smart att försöka sälja nu medan transferfönstret är öppet?
HANS JOHANSSON SVARAR:
1) Kalle Granath har alltså en tillsvidareanställning och vi vill förstärka hans anknytning till VSK Fotboll.
2) Det är en match inbokad mot Dalkurd. Återkommer med datum och tid på hemsidan.
3) Jag vill gärna upprepa att vi för en dialog med spelarna men för att teckna ett avtal behövs det två parter. För att kunna sälja krävs en köpare och det brukar ge sig självt efter hand om det är spelare som vi inte förlänger med.

ROBERT ERIKSSON:
Jag vet att ekonomin är ansträngd i klubben men vore det inte läge att äntligen lägga upp en shop på hemsidan för att påverka försäljningen av souvenirer? Vet att "Hansken" talat om samarbetet med Brages men inget händer? Uppdatera även utbudet med matchtröjor, klassiska halsdukar och t-shirts med klubbmärket med mera. Inget roligt att köpa gammalt skräp, detta kan väl reas bort i stället?
Fler kommer definitivt att handla och köpa Sportklubbens souvenirer till vänner och bekanta och ganska snart kommer vi att vara fler som visar upp klubbmärket när vi går på parken hemma eller när vi reser till bortamatcherna.
EVA SVENSSON SVARAR:
Samarbetet med Brages är på gång och det jobbar Hans Johansson med och att det inte blivit klart beror på tidsbrist. Vi håller på att sälja ut det befintliga lagret för att ge plats för nya souvenirer som vi upplever är attraktiva och prisvärda. Vi är tyvärr alltför få som jobbar med att utveckla VSK Fotboll men letar febrilt efter nya krafter för att kunna leverera det som våra intressenter önskar.

THOMAS KARLSSON:
Skulle vara trevligt om arenan blev lite mer barnvänlig, har haft en del problem med låsta dörrar till hissarna och så vidare när jag haft barnvagn. Tips för att få dit barnfamiljer: ha en liten lekpark typ McDonalds har, nere vid Friskis-hörnet, gärna med staket runt så ungarna inte springer ut på planen. Jag har givit detta förslag förut men inte fått något svar alls. Mitt argument för en lekpark är att barnen kommer tycka att det är kul att gå på fotboll, även om de inte tittar särskilt mycket eftersom de leker, men de berättar sedan på dagis/förskola att de varit på fotboll och tycker det är jättekul och då vill fler barn gå på fotboll = mer publik.
EVA SVENSSON SVARAR:
Alla dessa idéer fanns när nya marknadschefen Madeleine Karlsson tillträdde i november i fjol men hon har varit sjukskriven sedan i början av året och klubben har helt enkelt inte haft resurser att ta vid dessa tankar i år.
Jag lovar att detta också finns på vår actionlista och hoppas att vi får möjlighet att realisera dessa till 2011.

GARMIN:
Eva, tycker du verkligen att "Hansken" gör någon nytta för klubben? Många har haft synpunkter på honom!
EVA SVENSSON SVARAR:
Jag blir uppriktigt upprörd och ledsen över påhoppen på Hans Johansson och förstår inte vad dessa grundas på. Min bild är att Hans Johansson är kunnig, kreativ, handlingskraftig, glad, snäll och har ett varmt hjärta för VSK Fotboll. Han är en av dem som jobbar allra hårdast för att ro runt klubben – och för att han ska orka så vill jag att alla stöttar honom i stället för att stjälpa. Hans Johansson gick till och med in med privata pengar efter några veckor för att VSK Fotboll överhuvudtaget skulle komma igång med fotbollslag och Akademin. Dessutom är hans företag sedan många år en av VSK Fotbolls större samarbetspartner!

OVE OLSSON:
Hur fungerar arbetet i styrelsen?
EVA SVENSSON SVARAR:
Vi är sju personer i olika åldrar och olika kön med olika erfarenheter och olika kompetenser. Vi har många och intensiva diskussioner i olika frågor och eftersom det finns mycket kreativitet i gruppen kommer vi fram till ett gemensamt agerande som alla står bakom.

BENGT NILSSON:
Ni har nämnt den dåliga ekonomin. Hur illa är det?
EVA SVENSSON SVARAR:
Ekonomin är mycket, mycket skör och är beroende av att företag och privatpersoner upplever att det finns ett mervärde med VSK Fotboll. Vi tvingas att på mycket kort tid försöka att återuppbygga det förtroendekapital som klubben under några år har tappat och det är – för att uttrycka det milt – en stor utmaning. Jag vill att ni ska veta att vi gör allt vi kan för att lyckats med detta!

FREDRIK HEDMAN:
Jag läste att VSK behöver fler männsikor som hjälper till i klubben och under matcherna. Jag hjälper gärna till så mycket jag kan under sommaren och hösten. Hör av er om ni är intresserande.
EVA SVENSSON:
Tack, Fredrik. Jag skriver ut ditt mejl. Ulf Renlund i styrelsen kommer att kontakta dig!

FREDRIK PERSSON:
Tack för att ni tar er tid med denna dialog, det är positivt, särskilt för oss som befinner oss i exil.
1) Kalle Granath: Jag tycker ni svävar lite i tränarfrågan. Om jag är rätt informerad uppbär Granath i dag en lön som motsvarar cirka 25 procent av en inte särskilt högavlönad tjänst. Med tanke på hans framgångar och kontakter måste VSK givetvis erbjuda förbättrade villkor. Är detta en ekonomisk fråga som styrelsen är beredd att ge högsta prioritet?
2) Jörgen Zetterström: Mellan raderna i era svar här och på verandan i går kan man utläsa att det kommer att sparas på akademien. Då Zetterströms tjänst är den största utgiften blir jag oroad över att han får gå. Zetterström har ju även gjort mycket organisatoriskt arbete för klubben. Hur ser styrelsen på möjligheten att behålla honom i klubben och binda upp honom starkare i organisationen? Fler arbetsuppgifter är ju också en slags besparing.
3) Enligt uppgift ska Hansken på verandan i går ha sagt att VSK inte behöver fler unga skickliga spelare just nu. Stämmer detta? Är inte detta i så fall ytterst kortsiktigt och oekonomiskt tänkt?
EVA SVENSSON SVARAR (1 OCH 2) OCH HANS JOHANSSON SVARAR (3):
1) Styrelsen har redan i tidigare svar klargjort att vi vill behålla Kalle Granath och om möjligt knyta honom ännu närmare klubben. Men det hela är en ekonomisk fråga och vårt fokus just nu är att försöka genomföra höstsäsongen ekonomiskt.
2) Vi är jättenöjda också med Jörgen Zetterström och har samma önskan och ambition att kunna fortsätta med akademin på ett bra sätt. Det är också en ekonomisk fråga.
3) Mitt korta svar är nej.

LINUS WAHLBERG:
Innan Fredrik Jireteg avgick pratade han om att skapa möjligheter för ett spelarinvest där allmänheten skulle kunna köpa andelar i VSK:s spelare. Detta för att klubben kortsiktigt skulle kunna lösa de skulder som tynger ner. Är denna fråga något ni avser att gå vidare med?
HANS JOHANSSON SVARAR:
Spelarinvest är ett oerhört intressant projekt men eftersom vi tyvärr är uppbundna av avtalet med Kentaro när det gäller spelarförsäljningar så är det för tillfället omöjligt att realisera.

STEFAN BOHM:
Finns det några funderingar på hur man ska kunna ge akademispelarna att stanna i föreningen och ändå ge dem bra matchning i framtiden? Tidigare har man lånat ut spelare löpande till VIK. Andra föreningar har U-lag (Hammarby, Örebro med flera). Satsar ni på att återuppta samarbetet med VIK eller tänker ni spela upp VSK Ungdom? Eller väntar ni till nästa säsong och anmäler ett lag till U21-allsvenskan? Hur går tankarna?
HANS JOHANSSON SVARAR:
Vi har ett samarbetsavtal med Västerås IK och Gideonsbergs IF. U21-allsvenskan får vi inte delta i så länge vi spelar i division 1. Om man har naturlig junioravgång är det 24 spelare som seniorer varje år. Alla dessa kan givetvis inte flyttas upp i seniortruppen. Då sker en naturlig omfördelning till andra klubbar i Västerås. Ju bättre VSK Fotbolls A-lag och akademi är desto mer utbildade spelare kan de andra lagen få. Det innebär att fotbollen i Västerås utvecklas.