Visa fler äldre nyheter >

Snart två månader som ordförande för VSK Fotboll.
I dag ger Eva Svensson sin första stora intervju.
Läs om de sportsliga ambitionerna och ekonomin.
– Vi har tagit över en klubb som är väldigt skör, säger hon till vskfotboll.nu.

VSK Fotbolls ungdomslag inledde sina serier i lördags och tog tre segrar – men i morgon börjar säsongen på "riktigt" med premiären i Division 1 Norra.

Grönvitt reser upp till Borlänge.

Och hoppas på en positiv start.

– Spelarna har förberett sig väldigt bra under vintern och våren så det känns inspirerande och spännande, säger Eva Svensson (bilden) inför mötet med nykomlingen och seriekometen Dalkurd på konstgräset på Domnarvsvallen (kick off 16.00).

Eva Svensson förklarade på årsmötet i slutet av februari att VSK Fotboll siktar på comeback i superettan.

Men den styrelse som medlemmarna valde sätter ingen press på den till stora delar unga truppen redan i år.

– Planen är att vi ska svinga oss tillbaka 2011 eftersom det känns som en mer realistisk målsättning. Men det är klart att vi skulle bli jätteglada om det blir avancemang redan den här säsongen.

Vad talar för VSK Fotboll sportsligt?

– Försäsongen visar att vi kan spela jämnt med lag från superettan. Spelarna är väldigt ambitiösa och vill hela tiden bli ännu duktigare. Men med ett så ungt lag blir det rimligen toppar och doppar under året, säger Eva Svensson.

Första tiden som ytterst ansvarig för VSK Fotboll har Eva Svensson investerat en hel del tid i "relationsbranschen".

– Det känns angeläget att försöka bygga upp ett förtroende för VSK Fotboll igen.

Sedan årsmötet har Eva Svensson bland annat valts in i styrelsen för huvudorganet Västerås Sportklubb, utbytt erfarenheter med systerklubben VSK Bandy, mött företrädare för grönvita organisationer som Forza Grönvitt, VSK Sports, VSK-vännerna och tidigare spelare i VSK Vets – och även träffat lokaltidningen VLT och Sveriges Radio Västmanland.

Och så har hon pratat med många företrädare för näringslivet i Västerås.

– Jag måste vara uppriktig och säga att nya styrelsen har tagit över en klubb som är väldigt skör. Vi har ärvt 2009 års obetalda skulder och en lång rad ilskna och besvikna leverantörer. Nu när vi har fått tillgång till VSK Fotbolls papper ser vi att klubben löst den dagliga verksamheten genom att expandera på lånesidan genom avtal med en extern närstående finansiär, säger Eva Svensson.

Sponsorerna är enligt Eva Svensson tveksamma till VSK Fotboll.

– Förtroendet för VSK Fotboll och dess ledning är illa åtgånget. Företagen är väldigt avvaktande och vill inte lägga några pengar i klubben. Detta har skapat en olycklig rundgång: inga pengar in och inga pengar ut. Oavsett vad styrelsen har för ambition när det gäller att göra rätt för oss så sitter vi fast just nu.

Du låter ändå ganska hoppfull om framtiden?

– Ja, jag tycker att det känns ganska okej. Vi jobbar väldigt hårt för att komma ur den här situationen. Jag har tack vare min man och mina söner levt med den här klubben i 35 år och kommer att ge allt jag kan för att reda upp klubbens problem. Vi hoppas också att vi ska få tillbaka lite av det förtroende västeråsarna ändå har haft för VSK Fotboll. Klubben har en lång tradition och ett starkt varumärke så det borde kunna bli väldigt bra, säger Eva Svensson.