Visa fler äldre nyheter >

En höst för att lära känna varann. En försäsong för att bli ogenomträngliga. Möt VSK Fotbolls starka mittbackspar Oscar Pehrsson och Marcus Danielson, som har utvecklat ett samarbete som nästan gör de två till en. – Vi förstår varandra bra, säger årets lagkapten Oscar Pehrsson till vskfotboll.nu.

Årets lagkapten Oscar Pehrsson (bilden) kom till VSK Fotboll "på riktigt" inför säsongen 2007. Han skrev på redan 2006 men lånades omgående ut till moderklubben Gideonsbergs IF, en av VSK Fotbolls nuvarande samarbetsklubbar.

På försäsongen gavs den då 19-årige Oscar en del speltid, och när sommaren kom hade han tagit en plats i laget. Han gavs chansen som vänsterförsvarare, och fick en del speltid.

Mot Gröndal debuterade han, i sista matchen innan det årets sommaruppehåll. I en regnig tillställning räckte inte Temesgen Berhanes mål till. Gästerna vann med 2-1.

– Tråkigt att vi förlorade, men kul att få spela, säger han till vskfotboll.nu.

Även under våren 2008 fick han stort förtroende.

Men mot hösten avtog det något.

– Jag kom bara in i en formsvacka. Det är väl sådant som händer, säger han.

Så till säsongen 2009 fick Grönvitt en ny tränare. Nuvarande akademichefen tillika juniortränaren Jörgen Zetterström tog över, och gjorde direkt om Oscar till mittback.

Hur gick det till egentligen?

– Det var ”Zätas” förslag, och det var väl roligt. Jag var ovan men det var kul att prova på. Sedan var ju Robin (Blommé) skadad så det kan ju ha varit därför också.

Har du spelat på andra positioner tidigare?

– Jag var innermittfältare förut. Sedan när man är vänsterfotad blir det lätt att man går ut på en kant.

Vilka är de mest påtagliga skillnaderna?

– Det är inte lika mycket en mot en. Man tar bort mer i straffområdet, och det blir ett större ansvar.

Och nu är han fast. Han har snabbt utvecklats till något av en försvarschef i laget, och kommer i år att bära kaptensbindeln, nyss fyllda 22 (10 april).

– Det känns inspirerande. Det känns kul att kunna ta nästa steg på plan på alla sätt. Jag är ju en av de som varit längst i laget.

– Det är ganska stor skillnad mot för två år sedan – då var man nästan yngst när man spelade. Nu är man bland de äldre så det känns att man får ta mer ansvar vilket som.

Fjolårets vårsäsong innebar framgångsrikt samarbete med inför säsongen värvade Dennis Boskailo. Tyvärr ställde skadeproblemen till det för honom, och då hämtades nuvarande mittbackskollega in.

Marcus Danielson kom från Helsingborgs IF. Han kom snabbt att ackompanjera Oscar i mittlåset, och växte alltmer in i det under höstsäsongen.

– Det klickade direkt, säger han till vskfotboll.nu.

”Mackan” tränade med VSK redan innan fjolårssäsongen, men det blev då inget av den tilltänkta affären.

Helsingborg ändrade sig.

– De tyckte att det var för långt till Västerås och att de inte kunde hålla koll på mig.

– Jag var väldigt intresserad av att gå hit redan då, säger han.

Under den kommande våren blev speltiden knapp i laget. Han blev satt vid sidan av – de prioriterade andra spelare. Till slut kom VSK åter in i bilden och en övergång blev ett faktum.

– Det var väldigt hastigt. Det blev klart på några dagar bara.

Första veckan i grönvit mundering innebar missflyt då han blev sjuk. Det var dock inget snack om att han trivdes.

– Jättebra. Jag kände att jag kom in bra i laget och sedan fick jag spela också – det är det viktigaste.

Det stod inte på förrän han gjorde sin debut, redan mot Östersund i höstens första match.

Och sedan flöt det på. Oscar och ”Mackan” har sedan dess varit ett orubbligt par.

– Vi spelade riktigt bra tillsammans och kompletterade varandra bra. Även om båda är långa så är vi lite olika typer av spelare.

– Jag är väl den lite bättre huvudspelaren, medan han väl är lite bättre i närkamper och så.

Oscar fyller i:

– Han är lite vassare i offensiva nickar.

– Men vi har inga uttalade roller, tillägger han.

Hur utvecklar ni kontinuerligt ert samarbete?

– Vi försöker snacka utanför planen om vad vi kan göra bättre. Det som vi har förbättrat mycket i år, det är snacket – generellt i hela laget. Vi känner att vi har en stor trygghet när vi spelar ihop, säger Marcus.

– Kalle har varit på och pushat att vi ska styra och ställa. Det är någonting vi har jobbat på, förklarar Oscar.

Som håller med om det goda samarbetet, givetvis. Han menar att ”Mackan” för det första är en bra spelare, men också att de två förstår varandra bra på planen. Därtill har de kunnat bli samspelta tack vare att de båda har undgått skador.

– Det är viktigt att man får spela mycket tillsammans, poängterar han.

Försäsongen har fått se ett stabilt VSK. Ett VSK som bygger bakifrån, och där mittbackssamarbetet Pehrsson och Danielson emellan har varit till stor hjälp.

Nästa uppgift blir att tampas med Dalkurds offensiv, när laget på lördag beger sig till Domnarvsvallen.

Det är dags för premiär.

– Det här har vi gått och väntat på. Vi har kört stenhårt ända sedan i november, säger en förväntansfull Marcus Danielson.

– Jag tror att vi har väldigt goda chanser att slå dem.

– Det ska bli jäkligt roligt, det är så det känns, menar Oscar Pehrsson.

En annan viktig del i en möjlig grönvit framgång tror "Mackan" är orken. Under försäsongen har VSK alltid sett starka ut i slutet av matcherna. Värd att nämna är träningsmatchen mot Assyriska där man faktiskt var det starkare laget under matchens sista del, och det mot ett förväntat topplag i Superettan.

– Vi är väldigt bra tränade, säger Marcus och hoppas på en bra säsong.

– Har vi lite flyt så kan vi blanda oss in i toppstriden!

Oscar håller med.

– Det känns som att vi har ett bra lag på gång! Vi är stabila bakåt, och det känns som att det kommer mer och mer framåt.

Och Grönvitt kan räkna med ett brett stöd i Dalarnas fotbollsmetropol. Minst ett par hundra västeråsare väntas till VSK Fotbolls premiärmatch i Norrettan.

– Då kommer det att bli kanon så klart, säger Oscar. Det kommer att bli ett extra stöd för oss och det blir framför allt mycket roligare att spela.