Visa fler äldre nyheter >

Under onsdagskvällen hölls ett möte på klubbens kansli, dit alla intresserade var inbjudna. Huvudpersoner var tränarna, Kalle Granath och Stefan Bärlin, som talade om hur de ser på sitt uppdrag, och kommande säsong.

På mötet dryftades både det ena och det andra om VSK. Huvudämnet för kvällen var dock hur det nya tränarparet såg på sitt uppdrag, och några av de delar de har tänkt lägga fokus på.

VSK Fotboll är i dagsläget inte en klubb med stora resurser. Klubbens största resurs får sägas vara alla unga, talangfulla spelare.

– Lite så var läget när jag och Stefan spelade här, och vi till slut gick upp till Allsvenskan. Det är inte den bästa situationen, men det går att göra något av den! Då liksom nu fanns många lovande, lokala spelare, säger huvudtränaren Kalle Granath.

– Det kanske dessutom är roligare att se grannens grabb spela. Vi måste skapa en trovärdighet för vårt lag, och om det verkligen är ett ”Västeråslag”, istället för en främlingslegion, kanske vi kan lyckas med det, fyller assisterande tränaren Stefan Bärlin i.

De båda talade sedan om vikten av att klubben har en vision gällande hur klubben ska spela fotboll.

Stefan Bärlin ger sin syn på saken:

– Klubben bör stå för kanske 60-70 % av hur man vill spela fotboll. Tränaren kan sedan stå för 30-40. Det är viktigt att klubben har en kärna. Då blir det dessutom lättare för en tränare att komma in, när han i stort sett får ett ”halvfärdigt” lag. Till det får han sedan lägga ”en sista touch”.

Det talades också om hur klubben av idag ska spela fotboll, i jämförelse med fjolåret:

– Förra året ville vi spela för mycket på stillastående, felvända spelare. Nu vill vi spela rörligare. Vi vill ha rättvända spelare i fart, vilket ställer stora teknikkrav. Men det behöver inte betyda att vi ska spela långt och högt. Vi vill ha fler engagerade och fler spelalternativ. De (motståndarna) ska få svårare att försvara sig. De ska inte hinna hem på rätt sida. Spelarna har tagit åt sig våra idéer bra än så länge, säger Kalle.

Om förra årets spel:

– Förra året blev det nästan ett självändamål att äga bollen. Men när vi väl spelade match var vi bättre på ett ”tråkigare”, längre, ”skitspel”.

– Vi tränade alltså en sak, men var bättre på motsatsen!

Stefan spinner vidare:

– De senaste åren har det ofta varit så mycket som skulle stämma för att göra mål. Man har inte haft några alternativ; ingen ”Plan B”.

– Vi ska ha fokus på att prestera bra fotboll. Det ska inte få finnas något glapp mellan träning och match! Vi kommer inte nå fram i tillräckligt många matcher, och inte vinna någon serie om vi inte kör stenhårt även på träningarna, fortsätter Kalle.

Träningen drog igång för en och en halv vecka sedan - och de båda ser mycket positivt på hur truppen har trampat igång.

– Hittills har det varit mycket positivt! De jobbar riktigt hårt, och gör så även på lite ”tråkigare” träningar. Det är många som också kör extra. Några körde extra med juniorlaget i tisdags kväll, berättar Kalle.

– Inställningen i laget är riktigt bra, intygar Stefan.

Det fina engagemanget har verkligen visat sig, och det på de mest roliga sätt, enligt Kalle.

– Vid ett tillfälle på träningen så var de rädda att jag glömt att anteckna hur många repetitioner de hade kört – så de körde dubbelt istället!

Man brukar ju säga att hårt arbete lönar sig, och det är precis vad det verkar göra.

– Tack vare det starka engagemanget för styrketräningen ser det ut som om vi kan byta styrka mot fotboll i januari, och det är ju positivt.

Det har inte sällan talats om avsaknaden av vinnarkultur i VSK. Något Stefan Bärlin helt håller med om.

– I VSK har det de senaste åren ställts för dåliga krav. Det saknas en vinnarkultur i föreningen. Det tränas inte tillräckligt hårt, och det är något vi vill ändra på. Vi vill bygga upp vinnarkulturen, och även den mentala styrkan, och det genom hård träning. Det ska vara tuffa kampmoment på träningarna – 4-mot-4-spel osv.

Det pratades vidare om att fokusera på det man själv kan påverka – att inte flytta fokus från sin egen prestation – och hur pass viktig den inre viljan är. Att vilja ta ansvar, för antingen klubbens eller sin egen skull.

– När Stefan och jag spelade letade vi anledningar till att vara på plats, och inte tvärtom. Vi har avstått många saker. Men fotboll var alltid det roliga alternativet!

I och med snacket om vilja, attityd och vinnarkultur, kom Stefan in på valet av spelare.

– Vi vill i längden få bort spelare som är negativa, gnälliga och inte vill någonting, och få in en ny typ av spelare i föreningen.

VSK:s trupp är som bekant, och redan nämnts, mycket ung. För yngre spelare är det viktigt att hamna i en bra grupp, med bra förebilder.

– Unga människor anpassar sig efter gruppen. Därför är det viktigt att de ledande och erfarna spelarna är positiva förebilder. Uffe Persson inspirerade oss med sin inställning när vi spelade i VSK. Stefan, Grönvall och Luci har skött sig väldigt bra på den punkten hittills, kommenterar Kalle situationen.

– Jag kommer ihåg att jag slog en tunnel på Svensson första träningen – det gjorde jag inte en gång till på två år, konstaterade ”Bärra” krasst.

Vidare om förebilder:

– När jag var liten hade jag min pappa som drev på – de måste ha förebilder!

– Spelarna har dock viljan att bli bra. De måste nu förstå vad som krävs, och vi ska ge dem verktygen, påpekar han.

VSK Fotboll har fått fram många junior- och pojklandslagsmän på senare år. Utav dessa har Filip Stenström (Malmö FF) och Daniel ”DG” Gustavsson (AIK) sålts vidare. Något som kan vara viktigt för klubbens fortsatta ungdomssatsning.

– Nu har vi varit inblandade i några killars väg till Allsvenskan – DG och Stenström. Det gör VSK mer attraktivt för andra ungdomar. Vi måste visa att vi säljer vidare.

Utöver ovanstående talades också en del om rollen som assisterande tränare, med tanke på att det var just Kalles roll i år.

– Jag känner att jag kan stötta Kalle i hans syn på fotboll, säger han apropå rollen som just assisterande.

– Vi känner varandra sedan länge, lägger Kalle till. Vi har en gemensam syn på de väsentliga detaljerna i fotboll.

Om en del av målen inför nästa säsong säger de så här:

– Förra året var det bästa lag vi slog, inkluderat träningsmatcher, Carlstad United. Vi ska slå bättre lag än dem, och ha fler bättre spelare.

Noteras kan att mötet var mycket uppskattat, från alla deltagande, och att ett nytt är tänkt att äga rum inför seriestarten. Håll utkik på vskfotboll.nu för mer information i ämnet!