Visa fler äldre nyheter >

Jörgen Zetterström tränade VSK Fotbolls A-lag säsongen 2009.
Nästa säsong är det juniorlaget och jobbet som akademichef som gäller.
– Vi ska ge spelarna kunskaper för att bli en elitspelare, berättar han för vskfotboll.nu.

"Zäta", som han kallas, kom till VSK Fotboll inför gången säsong, med en inledande uppgift som akademichef.

När Grönvitt sedan inledde sin tränarjakt för att ersätta Hans "Hansken" Johansson blev valet till slut internt och "Zäta" presenterades som representationslagets nye tränare.

Under året som gått har han sedan dubblerat de två tjänsterna men nu återgår han alltså till sin ursprungliga uppgift och tar samtidigt hand om klubbens talangfulla juniorallsvenska lag.

Vem är fotbollsmänniskan Jörgen Zetterström?

– Jag har jobbat med fotboll och mestadels med talangutveckling på heltid de senaste 18 åren. Jag har tidigare jobbat i Brommapojkarna, Helsingborgs IF och AIK. Därutöver har jag även ansvarat för Stockholms stadslag födda 1983 samt varit assisterande tränare för pojklandslaget födda 1982.

Vad är VSK Fotboll Akademi?

– Akademin ska vara det bästa alternativet för de unga spelare i Västerås som vill sikta på att bli elitspelare. En fotbollsutbildning med elitinriktning.

Akademins viktigaste funktion är att utbilda och utveckla spelare såväl på som vid sidan av banan.

– På banan utvecklas varje spelare individuellt. Det är spelare, och inte lag, som vi vill få fram.

Vilka uppgifter har ni utanför fotbollsplanen?

– Där ska vi jobba med att ge spelarna större kunskap om vad som krävs för att bli en elitspelare. Nyckelordet är att spelarna själva måste ta ansvar för sin utveckling.

Samarbetet skola-akademi är en kärnfråga. För VSK Fotbolls del är Wenströmska gymnasiet en stark samarbetspartner.

Hela 13 av klubbens spelare studerar där och får, som Jörgen Zetterström säger, träna extra på dagtid i en bra och utvecklande miljö.

– Vi jobbar efter en modell som vi hade i Helsingborg som fungerar väldigt bra.

Akademin kommer att bestå av ungefär 50 spelare, uppdelade på tre lag.

Hur fungerar rekryteringen inom akademin?

– Dels har det funnits möjlighet att själv söka. Nu första året är det väldigt många nya spelare men år två kommer vi att ta in färre spelare.

Vilken är den viktigaste egenskapen för en spelare som vill ta sig in på VSK Fotbolls akademi?

– Den viktigaste egenskapen för spelarna är att man har viljan att ta vara på sin talang. Det finns hur många talangfulla spelare som helst men det är bara de som förstår att ta vara på och utveckla sin talang som kan bli bra.

Ingen av akademins spelare har sin givna plats i endera lag. Dock är målsättningen att så gott som varje spelare ska kunna få speltid varje vecka, i något av de tre lagen.

Hur fungerar uttagningar till de olika lagen?

– Vi ledare tar ut lagen efter kvalitet, ambition och träningsflit.

Vilka ledare kommer att ingå i akademin och hur många?

– Just nu är vi fem ledare som är klara men vi söker efter tre till. Det är viktigt att de ledare som skall vara med förstår och "köper" vårt upplägg. Jag vill ha många ledare med, då vi ska jobba mycket i mindre grupper och nöta på detaljer.

Träningen kommer att bedrivas på obligatorisk basis fem-sex gånger i veckan, men därutöver finns möjlighet att få träna extra.

Hur lägger du upp träningen inom akademin och vilket är målet när året är slut?

– Man brukar prata om tre delar i fotboll: Fysik, teknik och taktik. Vi jobbar med de två första. I talangutveckling finns inget värde i att vinna en massa matcher. Att spela tuffa matcher är nyttigt men utmaningen, utvecklingen och vad spelarna lär sig varje match är viktigare än resultatet. Målsättningen är att så många spelare som möjligt är bättre vid årets slut än vad de är i dag samt att de på ett bättre sätt vet hur de själva ska utveckla sin talang.

Vilken är akademins målsättning?

– Att fostra bättre spelare än vad Västeråsfotbollen har lyckats med de sista 25 åren.

Hur kommer samarbetet fungera mellan VSK Fotboll, VIK och GIF om du får bestämma?

– Jag skulle vilja att vi tittar mer på att ge unga spelare bättre matcher. Fick jag bestämma så skulle de juniorer som tillhör A-truppen spela matcher i VIK om de inte tar plats i VSK Fotboll. Från akademin borde några spela matcher i GIF. Dessa spelare ska fortfarande träna hos oss men få tuffare matcher. Det här är den riktning som fler och fler av elitklubbarna tar. Hammarby spelar med sina talanger i HTFF (division 1 nästa år), BP:s talanger som inte tar plats i Allsvenskan spelar i Gröndal och AIK hade i år åtta-nio juniorer utlånade till olika seniorklubbar.

Vad kan ungdomarna som är med i VSK Fotbolls akademi förvänta sig av akademin under 2010?

– Att de får en bra fotbollsutbildning. Vi kommer att vara väldigt tydliga i vår verksamhet.

Jörgen Zetterström vill beskriva VSK Fotbolls akademiverksamhet med tre ord:

– Seriös, utbildande och rolig.