Visa fler äldre nyheter >

Som spelare nummer fyra möter vi Vadim Jevtusjenko. Han berättar bland annat om sin syn på VSK Fotbolls potential och sina egna landslagsdrömmar...

Hur trivs du i Grönvitt?
– Jag trivs riktigt bra, har kommit in bra i laget och föreningen. Det märks att man kommit till en förening med stor utvecklingspotential. Framtiden tillhör VSK.

Vill du stanna kvar i VSK Fotboll eller siktar du vidare?
– Jag har skrivit på ett treårskontrakt med VSK och siktar på superettan med klubben. Individuellt vill jag göra bra ifrån mig och får jag ögonen på mig så gynnar det även klubben. Går vi upp i superettan så går många andra klubbar bort, då ska det mycket till för att jag ska lämna VSK.

Apropå Superettan så missade vi kvalet på ett snörpligt sätt förra året, hur långt når vi i år?
– Vi har en bred offensiv i laget med en bra topp. Vi har många unga spelare i truppen och får vi en bra start kan de bygga på detta och få otroliga formtoppar som vi äldre kanske inte når upp till. Då kan det bli riktigt bra. Att vi har en ung backlinje behöver inte alls vara så negativt, det kan rentav vara något riktigt positivt. Många har stor potential.

Vilken nivå håller truppens yngre spelare?
– De är bra, det är klart att det saknas en del erfarenhet i bagaget, vi vet ju inte hur de reagerar på de större matcherna, typ derbyt mot Syrianska, men rent fotbollsmässigt håller de en hög nivå. Där har vi inget att oroa oss för.

Du sa tidigare att VSK Fotboll har en stor potential, vad är rimligt att sikta på för klubben?
– Till superettan kan det gå fort med de förutsättningar som finns i dagens trupp. När vi väl når dit behövs det förmodligen förstärkas en del, det är en nivå till och mycket tuffare. Om vi tittar befolkningsmässigt och till storleken på staden Västerås så borde vi absolut ligga i superettan. Kan orter som Falkenberg så kan vi. Allsvenskan tycker jag inte heller är omöjligt, ser man till supportrar, folkmängd och arena så håller mycket i Västerås redan stor klass.

Ja, VSK har en stor supporterskara som ställer krav på förening och spelare, hur tänker du inför det?
– Det är hur skönt som helst, det är då det är kul att spela. Det är inget kul att spela inför tomma läktare. Supportrarna är ett bevis på att VSK är en större klubb, att vi har krav på oss visar också på att vi spelar på fel steg i seriesystemet i dag. Man ställer inte krav på en klubb med spelare som inte håller för en högre division. Så vi vet vad som förväntas av oss.

Du har hållit en bra form sedan du kom hit, det är många som imponerats av ditt spel och bland annat Jörgen har berömt dig. Är du på den nivå du ska spela på nu?
– Jag kom in lite senare och grabbarna hade kört en månad längre än mig. Jag hade en period när jag var lite trött och seg, var inte på samma fysiska nivå som jag kan vara. Där är jag nog nu men i explosiviteten finns mer att hämta, det kommer med matcherna. Jag kom in bra i laget och fick en del bra insatser, vilket gjort att jag fått lite arbetsro, då är det enklare. Hade jag gjort sämre ifrån mig och blivit ifrågasatt så hade jag istället haft många emot mig och då blir det svårt. Nu är det kul, det är ingen idé att bara luta sig tillbaka nöjd utan nu kör vi på max när serien börjar och skaffar oss ett bra utgångsläge.

Ska det bli kul nu när serien drar igång?
– Det är klart, det känns i truppen att vi är förberedda. Det är viktigt nu med en bra start, efter Forward hemma i premiären så har vi två tuffa bortamatcher, så en bra start med seger är viktigt.

Det är fri entré och premiär, VSKFotboll har ett intressant lag så det kommer förmodligen mycket folk.
– Ja, det är otroligt inspirerande, känns fantastiskt kul att få börja hemma och få möjlighet att presentera sig för publiken.

Har du planer på att flytta till Västerås?
– Jag har en nyfödd son hemma, så det är svårt just nu att rycka upp allt och flytta, det är mycket som ska stämma. Men vi diskuterar det hemma. Går vi upp i superettan så flyttar vi direkt, men som sagt just nu så diskuterar vi det.

Hur gammal är din son?
– Han är tre månader, just nu funderar vi på om vi ska knyta fast en fotboll på fötterna så han lär sig driva bollen tidigt (skratt)

Ja, och flytta till stan så vi får hit mer talang!
– (Skratt) Ja, det får vi titta på.

Jag har läst att din pappa är involverad i Ukrainas landslag?
– Ja, det stämmer, han är assisterande förbundskapten där. Det var inte så jätteroligt när han försvann från Valsta mitt i försäsongen förra året, men det är riktigt roligt för hans karriär. Jag hoppas de når VM nu. Han har kontrakt över EM också. Att vara förbundskapten öppnar säkert en hel del dörrar för honom.

Om det blir aktuellt i framtiden, vart spelar du? I ett ukrainskt landslag eller ett svenskt?
– Jo, jag har dubbelt pass, men det är inget jag tänker på i dagsläget. Jag har gjort någon U19 match med Ukrainas landslag, men inget officiellt. Ärligt talat, skulle jag få välja så spelar jag med Ukraina.

Familj: Sambo och sonen Nicholas.
Bor: I Solna
Utanför fotbollen: Pappaledig för tillfället, sportintresserad, tittar på Ishockey och fotboll, annars sitter jag gärna i solen med en caffelatte.