Visa fler äldre nyheter >

VSK Fotboll presenterade den 19 december Jörgen Zetterström som ny huvudtränare. Här nedan följer en längre intervju med Jörgen, som den sjunde januari leder det nya årets första träning med VSK:s representationslag.

Du har precis flyttat till Västerås-området. Hur trivs du? Det känns skönt att vara på plats och intrycken av staden och klubben är väldigt positiva.

Du har familjeband med Kalle Ljungberg, hur kommer det sig? Vi har familjeband så tillvida att våra hundar är syskon. Jag köpte en hund av Kalles mamma våren 2007, då var ju varken jag eller Kalle tilltänkta i VSK Fotboll antar jag.

När du anställdes som akademichef fick du en fråga av en lokal journalist, om varför du valde en klubb på dekis. Hur kände du då? Jag har aldrig känt att VSK Fotboll varit på dekis. Jag kände precis tvärtom när VSK tillfrågade mig. VSK Fotboll är en klubb som verkligen vill satsa hårt på sin ungdomsverksamhet. Den satsning som görs är unik på denna nivå i Sverige. Hur många Superettan-klubbar har en heltidsanställd akademichef? Det kändes som en konstig fråga, men jag respekterar naturligtvis hans åsikter.

Vad är ditt första intryck av VSK Fotboll som klubb? Intrycket är att man verkligen vill satsa på att utveckla spelare och att man vill bli bättre än man varit de senaste säsongerna. Jämför jag med Brommapojkarna exempelvis så har BP ett urval av spelare som ingen klubb kan mäta sig med. Däremot så finns träningsförutsättningarna i Västerås. Jag hoppas att spelare och föräldrar i Västerås förstår hur bra möjligheter det finns att träna fotboll i Västerås.

Finns det någon klubb i världen där du du hämtar spelmässig inspiration? Oj, jag älskar att se Barcelona och Arsenal när de spelar bra. De spelar en tempofylld fotboll där de ändå klarar av ett vårdat passningsspel.

Du blev tillfrågad att bli tränare den 18 december. Vad var din första tanke när frågan kom? Svårt att svara på. Det var blandat. Jag blev naturligtvis smickrad, men ärligt talat kände jag samtidigt att det var oerhört viktigt att jag kunde fortsätta utveckla verksamheten i akademin.

Såg du VSK Fotboll spela under 2008?
Jag såg A-laget i matchen mot IK Brage hemma. Jag såg juniorlaget i två matcher, båda gångerna i Stockholm mot IF Brommapojkarna i serien och SM-slutspelet.

Vad var dina intryck?
Jag tyckte A-laget verkligen försökte spela bra fotboll även om jag ansåg att det gick för långsamt på offensiv planhalva.
När det gäller juniorlaget såg jag VSK göra två riktigt bra matcher mot det lag som sedemera vann JSM. Många spelare visade bra attityd och moral. VSK genomförde slutspelsmatchen mot BP taktiskt mycket väl och kunde ha vunnit matchen med lite flyt.

Hur kommer VSK Fotboll spela fotboll framöver? Vi kommer att spela 4-4-2 men skall klara av att förändra vårt spel beroende på motstånd och olika matchsituationer. För mig är det oerhört viktigt att vi skapar målchanser på egna prestationer.

Vad blir din första prioritering när träningen börjar nästa vecka? Vi kommer att jobba med passningsspelet och försöka skapa ett engagemang för att utvecklas i gruppen. Det blir naturligtvis också en prioritering när det gäller den fysiska träningen.

Du har utvecklat flera spelare som nu spelar på högsta nivå som utlandsproffs eller i Allsvenskan. Finns det någon VSK-spelare i ungdomsverksamheten som du arbetat med den senaste månaden som du verkligen tror har en chans att nå långt? Det finns många VSK-spelare som kan bli bra fotbollsspelare. Måste jag nämna en så blir det Linus Sjöberg som har alla förutsättningar för att bli en elitspelare.

I korta drag, vilken bild har Kalle Granath (som tränat laget de sista två månaderna) gett av A-laget till dig när ni pratat? Han har berättat att det finns ett stort engagemang och en stark vilja bland många av spelarna. Han har även plussat för de insatster som några av de äldre spelarna gjort och att tempot vart högt.

Vad har Kalle sagt om VSK Fotbolls nyförvärv? Inte särskilt mycket faktiskt. För mig blir alla spelarna nya eftersom jag aldrig haft någon av spelarna förrut.

Vilka lag tror du blir favoriter till seriesegern i Div 1 Norra 2009? Jag inbillar mig att Degerfors IF får ihop ett bra lag. Jag tror även Carlstad United som var med i toppen av söderettan blir med där uppe. Vår ambition är att vinna samtliga matcher, så de får slåss om andra platsen.

Det blir återigen fotbollsderbyn i Västerås, hur ser du på matcherna mot Syrianska Kerburan? Det blir jättekul med det stora intresse som följer ett lokalderby. Jag kan inte uttala mig om Syrianska Kerburan då jag inte vet något om dem. Framför allt bör det ju bli ett stort publikt intresse.

Slutligen, Hur ser du på första träningsmatchen mot Gröndals IK om två veckor? Resultatmässigt bryr jag mig inte särskilt mycket om hur det går. Det blir dock kul att se spelarna i en matchsituation. Det är så oerhört svårt att bedömma hur vi och motståndaren tränat. Jag vill gärna se tendenser i spelet efter hur vi jobbat den första träningsveckan.

Fakta om Jörgen Zetterström

Smeknamn: "Z".
Ålder: 40 år.
Familj: Sambo.
Född: Östersund.