Visa fler äldre nyheter >

Här är VSK Fotbolls nye huvudtränare.
Jörgen Zetterström tar över 7 januari.
– Ett spännande uppdrag, säger 40-åringen till vskfotboll.nu.

UPPDATERAD 18.24. VSK Fotboll har letat ny huvudtränare sedan det treåriga samarbetet med Hans "Hansken" Johansson avbröts i slutet av oktober.

Nu är efterträdaren alltså kontrakterad.

Och det blir Jörgen Zetterström (bilden).

– Vi har jobbat metodiskt med flera mycket intressanta tränaralternativ inför 2009. Men till slut fastnade vi för Jörgen Zetterström och det känns riktigt skönt, säger Fredrik Giesecke i sportkommittén i samband med en pressträff i VSK-verandan på Swedbank Park på Rocklunda i Västerås tidigare i kväll.

Fredrik Giesecke anser att Jörgen Zetterström har stora kvaliteter.

– VSK Fotboll gör ett generationsskifte och Jörgen Zetterström känns klockren. Han har en gedigen meritlista och stor erfarenhet av att utbilda unga spelare.

Assisterande tränare blir de senaste årens juniortränare Kalle Granath och Peter Ankréus (ny från Syrianska IF kerburan i Västerås).

Peter Ankréus blev klar för Grönvitt redan den 3 november och blir dessutom målvaktstränare.

– Jag tycker att vi kontrakterat en mycket stark tränartrio, säger Fredrik Giesecke.

Jörgen Zetterström började för en månad sedan som heltidsanställd akademichef i VSK Fotboll och blev aktuell som huvudtränare för några veckor sedan.

Direkt efter jul- och nyårshelgerna blir han huvudtränare och akademichef i Grönvitt.

– Jag kommer att jobba med akademin på dagarna och seniortruppen på kvällar. Det kommer att bli väldigt mycket fotboll men det känns enormt inspirerande. Jag får två bra team runt A-laget och äldsta pojklaget så det ska gå bra.

Östersundssonen har en diger meritlista som fotbollstränare (se nedan) med stora framgångar som pojk- och juniortränare.

Hittills har han tränat två seniorlag: Vallentuna BK och AIK:s damer.

– Båda vann sina respektive serier, berättar Jörgen Zetterström.

VSK Fotboll gjorde flest mål av alla lag i de tre högsta serierna i Sverige den gångna säsongen.

– Offensivt finns det stora kvaliteter men laget släppte in för många mål. Det ska alla vi inom gruppen naturligtvis försöka att förbättra under 2009.

Hur ser din fotbollsfilosofi ut?

– Jag vill att alla lag i klubben ska spela en attraktiv fotboll. Vi ska ha ett stort bollinnehav och vara det spelförande laget, säger Jörgen Zetterström om sitt 4–4–2-system.

På meritlistan står även ledar- och föreningsutveckling.

– Jag vill naturligtvis tillföra klubben också sådana erfarenheter.

Vilka är dina intryck av VSK Fotboll så här långt?

– Det finns många entusiastiska människor i organisationen som vill att klubben ska ta nästa steg, säger Jörgen Zetterström.

På presskonferensen fick sportkommittén frågan om Jörgen Zetterström är en nödlösning.

– Sportkommittén och styrelsen har tagit fram en strategi och den går ut på att alla spelare i VSK Fotboll ska bli bättre nästa år. Jörgen Zetterström känns som helt rätt person att leda det arbetet och han får ett bra stöd av Kalle Granath och Peter Ankréus. Dessutom har vi formerat starka team runt juniorlaget och pojklagen i VSK Fotboll, säger klubbens ordförande Anders Carlsson till vskfotboll.nu.

Fakta om Jörgen Zetterström
Namn: Jörgen Zetterström.
Smeknamn: "Z".
Ålder: 40 år.
Familj: Sambo.
Född: Östersund.
Bor: Radhus i Järfälla nordväst om Stockholm (flyttar till Västerås nästa år).
Tränaruppdrag: Yngst i Sverige att komma in på steg 3-kurs som 21-åring (1990), ansvarig för talangutveckling och tipselittränare i Brommapojkarna (1996-1999, 2000-2002) och Helsingborgs IF (2003), ansvarig för Stockholms stadslag för 15-åringar (1998), huvudtränare och talangutvecklingsansvarig i FBK Karlstad (2004), huvudtränare för Vallentuna BK (2005), huvudtränare för AIK:s damlag (2006-2007), spelar- och ledarutbildning i eget bolag (2008).
Meriter: Europaslutspel i Nike cup med Brommapojkarnas 15-åringar (1996 och 1997), final Five-a-side inomhus med Brommapojkarnas 15-åringar (1997), SM-guld med Brommapojkarnas 16-åringar (1998), final i Five-a-side inomhus med Brommapojkarnas 15-åringar (1998), Europaslutspel med Brommapojkarnas 15-åringar (1999), final i Folksam cup med Stockholms stadslag (1999), final i Gothia cup med Brommapojkarnas 15-åringar (2000), semifinal i Gothia cup med Brommapojkarnas 18-åringar (2000), SM-guld med Brommapojkarnas 16-åringar (2001), final i Gothia cup med Brommapojkarnas 16-åringar (2001), semifinal i junior-SM med Brommapojkarnas 18-åringar (2002), SM-guld i Five-a-side inomhus med Brommapojkarnas 17-åringar (2002), serieseger i Tipselit med Helsingborgs IF (2003), uppflyttning efter kvalseger med Vallentuna BK (2005), finalspel i Five-a-side med Vallentuna BK (2005), serieseger och uppflyttning med AIK:s damlag (2006), final i Svenska cupen med AIK:s damlag (2007).
Övrigt: 22 spelare som Jörgen Zetterström tränat på klubblagsnivå har fått spela från start i pojk-, junior- eller U 21-landslaget. Mest kända: Bojan Djordic (född 1982) och Andreas Grankvist (född 1985).
Aktuell som: Ny huvudtränare efter Hans "Hansken" Johansson och fortsatt akademichef i VSK Fotboll.

Hör radioinslaget i Sveriges Radio Västmanland