Visa fler äldre nyheter >

Här är VSK Fotbolls omfattande överklagan:
Bilder och filmer kan ge klubben tre poäng.
– Och därmed skulle vi vara på kvalplats till superettan, säger klubbens vice ordförande och säkerhetschef Claes Svensson till vskfotboll.nu.

Domaren bröt VSK Fotbolls match i division 1 norra mot Syrianska FC på Södertälje Fotbollsarena när fem minuter återstod av stopptiden.

Anledningen var att VSK Fotbolls läktarsektion attackerades med stenar och knallskott.

– Attackerna kom från supportrar till Syrianska FC, konstaterar Claes Svensson.

Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd dömde VSK Fotboll att betala 10 000 kronor för en inkastad petflaska medan Syrianska FC:s straff för sina supportrars uppträdande blev 25 000 kronor.

Dessutom fastställde Svenska fotbollförbundet slutresultatet i den avbrutna matchen till 1–1.

I slutet av förra veckan överklagade Grönvitt – som vskfotboll.nu berättat tidigare – beslutet till Svenska fotbollförbundets besvärsnämnd.

– Disciplinnämndens beslut kostade VSK Fotboll en kvalplats till superettan och kan dessutom bli ett förödande prejudikat för svensk fotbolls säkerhetsarbete.

VSK Fotboll har i sin tiosidiga överklagan bland annat ett bildmaterial som tydligt visar att disciplinnämndens beslut är fattat på felaktiga grunder.

Bilden på första sidan på vskfotboll.nu visar att attackerna skedde inom Södertälje Fotbollsarena och att gärningarna utfördes av supportrar till Syrianska FC.

– Därför kräver vi i enlighet med Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser att VSK Fotboll tilldöms segern med 3–0. Detta är en principiellt viktig insats för att skapa rättvisa och bana väg för en fortsatt utveckling för såväl VSK Fotbolls som övriga föreningars säkerhetsarbete, säger Claes Svensson.

Innehållet i överklagan
Förutom bildmaterial, videofilm och stillbilder innehåller VSK Fotbolls överklagan en rapport från supporterpolisen i Västerås och en inlaga som granskar det material som Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd haft som grund för sitt beslut.

Två huvudsakliga missar i disciplinnämndens beslut:

 • Disciplinnämnden uppger att den inte kan fastställa varifrån knallskottet kastades som landade i närheten av Syrianska FC:s spelare i samband med lagets ledningsmål. Alla rapporter som disciplinnämnden haft tillgång till – inklusive Syrianska FC:s – anger att knallskottet kastades från Syrianska FC:s supporterläktare. Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger svarar på en direkt fråga följande: "Vi har kontrollerat match-dvd:n och läst allt material men inte kunnat fastställa varifrån den sköts in."
 • Vid det tumult i form av bland annat stenkastning som fick domaren att avbryta matchen anger disciplinnämnden att detta "skedde utanför arenan" och "därmed inte faller inom det straffbara området för tävlingsbestämmelserna." Videofilmen visar tydligt att sex supportrar till Syrianska FC finns inne på arenan medan tio står/hänger på planket. Samtliga attackerar VSK Fotbolls läktarsektion med stenar och provocerande gester.

  Viktiga paragrafer i tävlingsbestämmelserna:
  6 kapitlet 2 § 2.1: "Arrangerande förening är skyldig att tillse att god ordning råder bland publiken samt att vidta åtgärder för att skydda funktionärer och spelare för övergrepp."
  3 kapitlet 13 § 13 1.1: "Om förenings lag vars spelare utan giltigt skäl lämnar planen före speltidens slut eller vars ledare, spelare och supportrar, för vilken föreningen kan anses vara ansvariga, under pågående eller i anslutning därtill uppträder på ett sådant sätt att matchen inte kan genomföras eller måste avbrytas av domaren ska den icke felande föreningen tillerkännas segern med målskillnaden 3-0."

  Här kan du se filmen när Syrianska FC:s supportrar attackerar VSK Fotbolls läktarsektion på Södertälje Fotbollsarena

  VSK Fotbolls överklagan del 1
  VSK Fotbolls överklagan del 2

  Mer läsning:
  Aftonbladets artikel om VSK Fotbolls överklagan
  Sveriges Radio Västmanlands text och inslag om VSK Fotbolls överklagan