Succé i Svenska cupen med de största framgångarna i klubbens historia. En okej start i serien men med ett spel och offensiv som bara glimtvis sett bra ut.  Vi ställde några frågor till Kalle Karlsson om starten på säsongen. 

– Cupspel och seriespel är trots allt olika saker och nu jobbar vi på att hitta tillbaka till grunderna som vi vill spela, säger Kalle Karlsson, assisterande tränare i VSK Fotbolls herrlag.  

Kalle, om jag säger herrlaget VSK Fotboll vintern och våren 2021 – vad tänker du på då? 

– Det är förstås många trevliga minnen från de tidiga månaderna det här året. Vi fick en härlig start på den här säsongen med framgångarna i Svenska cupen. Jag tycker vi visade att det vi fick till i höstas i spelet kunde vi bära med oss in i årets tävlingsspel och utveckla ytterligare.  

– Framgångarna i cupen var jätteroliga för oss i och runt laget och så klart för alla som följer klubben.  

Var du förvånad att det gick så bra som det gjorde? 

– Ja det var jag absolut. När vi tittade på lottningen utgick vi ifrån att det skulle bli svårt att ta sig vidare, även om förstås större under har inträffat. Men som sagt, det var verkligen oväntat att vi seglade igenom gruppspelet som vi gjorde utan några större problem.  

– Sen får vi konstatera att det blev ett fysiskt och mentalt tomrum hos spelarna efter att cupäventyret tagit slut. För spelarna blev det en utmaning att ladda om inför seriestarten. Som ledare funderade vi mycket över hur vi skulle hjälpa spelarna att få återhämtning och hitta tillbaka till matchfokus.  

Om du får reflektera över Grönvitts första sju omgångar i seriespelet, vad vill du säga då? 

– Det känns som vi fick en tung inledning med bara en poäng på de två första matcherna. Vi kunde rimligen ha hoppats på en bättre utdelning. Det var lite stolpe ut i de matcherna. 

– Sen tycker jag att vi har fått till ett stabilt försvarsspel. Vi ska komma ihåg att vi tappat Sean sent in på seriestart och sen fått Pedro skadad. Trots förändringarna har det sett bra ut.  

– Tittar vi på hur många poäng vi plockat så skulle jag väl säga att det är godkänt. Speciellt sedan vinsten mot Trelleborg. Vi kan konstatera att trots att vi inte spelat bra i alla matcher och haft två utvisningar på sju matcher har vi ändå lyckats få med oss poäng i alla matcher utom en. Det tycker jag vittnar om en stabilitet i vårt grundspel.  

– Sen är det givetvis så att vi inte är nöjda med hur vi spelat och framförallt hur anfallsspelet sett ut i ett antal matcher. Ett mål i sista matchen gav en vinst, men vi behöver göra fler mål.

Anfallsspelet såg bra ut i cupen men nu i serien ser det inte lika bra ut

– Så är det, men vi måste hålla isär cupspelet från serien. I cupen mötte vi allsvenska lag som skulle hålla i bollen och stå för spelet. Vår uppgift var att neutralisera dem och försöka få till omställningar. Nu i serien måste vi vara mer kreativa och styra spelet i större utsträckning, där har vi inte lyckats fullt ut.  

Vad behöver vi jobba med för att det ska bli bättre? 

– Vi vet att det finns mer spelmässigt att få ut ur truppen. Vi är inte i närheten av att vara där vi vill vara. När det är så här får vi gå tillbaka till grunderna och försöka hitta tillbaka till enkelheten i spelet och bygga vidare därifrån. Sen kan vi ibland behöva lite tur och stolpe in också. Då brukar det släppa för spelarna och man kommer in i det igen. Så det är bara att nöta på med våra grundprinciper och skruva på småsaker här och där.   

Sommaren närmar sig med stormsteg och med den kommer ett transferfönster – finns det planer på förstärkningar i sommar?  

– Man vet aldrig vad som händer i sommarfönstret. Av erfarenhet vet vi att det alltid blir någon förändring. Det brukar vara någon spelare som vill lämna för att få speltid, någon spelare kan försvinna uppåt i systemet. Så ja, vi får väl räkna med att något händer som gör att vi behöver få in någon eller några spelare i sommar.   

Snart kan vi släppa in publik på matcherna igen. Hur känns det? 

– Jag tror spelarna har vant sig med det nya (onormala) att inte ha publik på matcherna. Så en liten omställning blir det nog när publiken kommer tillbaka. Men det lär gå snabbt att hitta tillbaka till det gamla (normala). Trots allt vill vi ju alla ha publik på matcherna, det ska bli jättekul och jag törs säga att vi alla ser fram emot det.  

Avslutningsvis Kalle, om du får reflektera över Superettan 2021 så här långt, vad säger du då? 

– Det är precis så jämt som jag och alla andra trodde det skulle bli innan serien drog igång. I varje match i varje omgång tycks alla lag ha en rejäl chans att slå varandra, oavsett ranking och förutsättningar.  

– I praktiken gör det att nästan alla klubbar kan drömma om topplaceringar men det innebär också att de flesta klubbarna med några sämre matcher bakom sig snabbt närmar sig bottenstriden. Det är ett riktigt getingbo.  

– En anledning att det är så här är att serien är lite sämre kvalitetsmässigt i år jämfört med i fjol, tycker jag. Det finns inget Degerfors eller HBK i årets serie känns det som.  

– I såna här lägen där varje match verkligen är en utmaning får man fokusera på att försöka göra jobbet varje vecka, på träningarna före match och sen under matchen. Den som klarar av det kommer kunna hantera seriespelet på ett bra sätt.