Från glada nybörjare i fotbollslekis till ungdomar som satsar på att ta plats i akademin och jobba sig uppåt.  Det är vardagen i VSK Fotbolls barn- och ungdomsverksamhet.  

– Vi bygger verksamheten starkare ett steg i taget, säger Anders Bergh, styrelseledamot och ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten.  

VSK Fotbolls barn- och ungdomsverksamhet engagerar över fyrahundra flickor och pojkar från fem år upp till åldrarna under akademilagen. Verksamheten drivs av ca 100 ledare som engagerar sig i de runt 15 lag som finns just nu.  

– VSK Fotbolls barn- och ungdomsverksamhet är en stor aktör i staden och klubben tar ett stort ansvar för folkhälsan i de områden som vi traditionellt rekryterar våra spelare från, säger Anders Bergh.  

Hur tycker du förutsättningarna är för att organisera verksamheten, funkar det med planer, träningstider och så vidare? 

– Överlag tycker jag klubben har bra förutsättningar att bedriva verksamheten. Våra barn- och ungdomslag tränar fotboll året runt och vi alternerar mellan Skälby IP som är de flestas hemmaplan på sommaren och andra platser som Bäckby IP, Bäckbyhuset, Blåsbo IP och Wenströmska IP.  

– Nytt för i år blir att det läggs konstgräs på Skälby IP! Det gör det möjligt för fler lag att vara på Skälby IP samtidigt och att vi kan träna längre utomhus, säger Anders och tillägger:  

– Just nu under omläggningen till konstgräs är det svårt med att parkera på Skälby IP. Jag vill säga till alla som undrar att vi har dialog med kommunen om hur det ska lösas.  

Från och med i år har akademin ansvar för att också jobba med barn- och ungdomslagen utifrån det sportsliga, kan du berätta vad det innebär för verksamheten? 

– Vår akademichef Herman Ottosson har tagit fram en spelutbildningsplan för de olika lagen (åldersanpassad) som vi just nu implementerar i våra lag. I korthet handlar det om att träningen är uppdelad i veckor och perioder där man tränar en specifik sak.  

– För varje träning finns vilka övningar som ska gås igenom. Vi försöker systematisera träningen i hela klubben så den speglar hur vi vill spela fotboll i VSK. Vi kallar det den grönvita tråden. Vi har precis börjat med det här och det kommer ta lite tid innan metodiken har slagit igenom i alla lag, konstaterar Anders.  

 – Samtidigt ska det understrykas att fotboll ska vara kul att utöva, speciellt när man är barn och ungdom. Även om vi försöker skapa systematik ska glädjen att spela fotboll vara kvar.  

Vad händer mera? 

– Under säsongen kommer vi pröva lite nya grepp för att ytterligare involvera barnen i deras spelarutbildning och trivsel i VSK. Det sker bland annat genom en enklare och avdramatiserad form av individuellt samtal. Samtalet kretsar inte kring prestationen på plan utan vad som är roligt och utvecklande med att spela fotboll och vara en lagkompis i VSK.

– Samtidigt är det ett sätt att göra barnens röster hörda till ledare och föräldrar. Dialogerna blir ett bra underlag för ledarna att kunna följa upp varje spelares utveckling över tid.  

– Jag vill också lyfta fram det arbete barn- och ungdomsverksamheten gör med klubbens värdegrund genom flera spännande aktiviteter under året. VSKs värdeord Glädje, Ansvar och Gemenskap ska vara rotat hos alla som verkar i klubben och mynna ut i konkreta beteenden.  

– Först ut i värdegrundsarbetet i år är en tränarutbildning som genomförs och leds av klubbens värdegrundsansvarige Carl-Fredrik Zetterman. 

Det råder fortsatt restriktioner runt matcher för verksamheten, vad är det som gäller just nu? 

– Just nu kan våra lag spela träningsmatcher mot andra lag i samma kommun. Dock bara en match i veckan per spelare. Våra lag har börjat med det och man kan se hur kul spelarna tycker det är att spela match igen, det var ett tag sedan, fastslår Anders.  

– När gäller seriespelet är inget bestämt. Seriestarterna skjuts upp en vecka i taget och vi får se när vi kommer igång. Alla lag fått nya fina matchtröjor så det är många som är peppade på att spela match.  

Kul! Något du vill säga avslutningsvis?  

– Jag måste förstås berätta att vårt fotbollslekis precis startat med en massa nya barn som får upptäcka fotbollen. De är födda 2016 och har precis haft sin första träning. Även om jag inte sett de nya i år tröttnar man aldrig på att se glädjen hos barnen när de får bekanta sig med fotboll för första gången.  

– Till sist vill jag säga att vi har anmälningar ute till våra olika fotbollsskolor som vi kör i sommar. För er som tänkt vara med men ännu inte anmält deltagande börjar det bli dags. Det är många som vill delta i år, avslutar Anders med att säga.