Vi är i slutet av november och i normala fall är fotbollssäsongen över så här års. För akademin är det så för de allra flesta lagen men på grund av tidigare covid-restriktioner är inte alla serier färdigspelade än. Trots det hör vi efter med Herman hur han ser på den här säsongen för akademin. Han får också blicka framåt mot nästa år. 

Om vi inleder med att frågan – om du på ett mer övergripande plan får reflektera över akademiverksamheten under 2021 vad skulle du säga då? Kan du ge tre punkter som du är nöjd med och tre som du tycker varit utmaningar. 

– Om vi börjar med det som är bra skulle jag nog säga det här:

  • Akademiverksamheten handlar om att leverera spelare till herrtruppen och där tycker jag vi lyckats. Vi har haft väldigt många spelare som under året fått känna på att träna med herrlaget, totalt 16-17 stycken. Anders Hellblom, Patric Åslund och Elias Wahl har dessutom över säsongen, spelat till sig platser i matchtrupperna. Det är jag väldigt nöjd med och stolt över. 
  • På grund av pandemin har det varit tufft för många akademier i landet med spelare som inte mått bra och verksamheter som inte fungerat. Jag måste säga att våra akademitränare har varit väldigt kreativa att hitta sätt att hålla motivationen uppe hos våra spelare. De har hittat sätt att, trots förbud mot matcher tidigare under året, exponera spelarna för matchliknande situationer så att deras fotbollsutveckling kan fortsätta. Det löste vi inom akademin och det är jag också glad och stolt över att vi klarade av. 
  • Över lag tycker jag att våra lag gjort bra resultat under året vilket är ett kvitto på att vi bedrivit bra verksamhet och utvecklat våra spelare vidare. 

– Om vi sen tittar på utmaningar:

  • Det har varit svårt att få till tillräckligt många matcher med rätt motstånd för våra yngre lag 13-16 år. De behöver möta lag som utmanar dem. Där måste vi försöka hitta lösningar – jämna matcher behövs för spelarnas utveckling. 
  • Rent generellt kan jag säga att vi behöver förbättra kommunikationen runt vår akademiverksamhet. Det kan gälla extern kommunikationen runt våra matcher men också sån kommunikation som vänder sig internt till föräldrar och spelare. 
  • Psykisk hälsa är ett viktigt område att jobba med för oss och det är en utmaning. Jag förstår behoven och vi måste hitta sätt att säkerställa spelarnas psykiska mående. De befinner sig i hårt konkurrensutsatta miljöer hela tiden. Vi behöver jobba med verktyg som kan hjälpa spelarna att må bra och utvecklas i vår miljö. 

Om du skulle säga några ord om varje lag i akademin och hur det gått.

– Vårt P15-lag har gjort det bra under året och också gått till A-slutspel efter grundserien. Vi har också haft fem spelare födda 2006 som har varit på riksläger. Det är ett bra kvitto på hur vi ligger till kvalitetsmässigt. Spelmässigt är jag kanonnöjd för många av spelarna spelar riktigt bra fotboll med hög flexibilitet i sitt spel. Det är ju något vi strävar efter. 

– P16-laget har verkligen utvecklats under året. De gjorde en stark vårsäsong och nådde också A-slutspel, vilket i sig är en bra prestation. Väl där hamnade de i en grupp med fem av landets bästa akademier, inklusive de fyra stora från Stockholm. Det var tufft för spelarna och det blev många förluster men också många tillfällen till lärdomar. Till skillnad mot många av akademierna roterar vi hela tiden våra spelare så alla får spela och kan utvecklas.

– Vårt P17-lag har verkligen gjort en stark säsong som nykomlingar i P17-Allsvenskan. De kommer nå sitt mål med att sluta i mitten av tabellen, vilket är en fin prestation då alla akademier från Stockholm är med i serien. Prestationen är särskilt imponerande då de bytte tränare mitt i säsongen eftersom Alexander Rubin flyttades upp till herrlaget. 

– I P19-laget har tränarteamet gjort ett starkt arbete med att utveckla spelarna så mycket att många av dem fått träna med herrtruppen till och från under säsongen. Tre är också permanent uppflyttade. Laget gjorde också bra ifrån sig i sin regionala division 1-serie som de vann. De hade en fantastisk sekvens under säsongen med 17 raka segrar. Laget vann serien och spelar nästa år i P19-Superettan vilket är viktigt för att få spela fler jämna matcher. 

November är rekryteringsmånad inom akademiverksamheten – hur ser det ut med nya spelare till lagen?

– För vårt yngsta lag, de som ska bli P15 nästa säsong, har vi haft två dagar där vi bjudit in spelare att komma och träna med oss. Vi har tittat på dem och tagit ut en trupp som precis börjat träna ihop för att forma nästa P15-lag. Vi har hittat många intressanta spelare som inte bara är bra fotbollsspelare utan också bra personer. 

– För de äldre lagen behåller vi så klart stommen av spelare i respektive lag. I praktiken brukar det bli så att vi ”kryddar” lagen varje år med 2-5 spelare per lag som kommer in utifrån. I år har vi fått in några nya i lagen och fler är på gång, så det ser bra ut. 

Avslutningsvis – om du får blicka framåt mot 2022 – vad har du för tankar runt akademin då?

– Det jag önskar mest är att pandemin släpper greppet om vår verksamhet. Den har tvingat oss till många anpassningar. Jag hoppas vi kan spela hela säsongen som vi brukar göra och att vi får bättre med tid mellan matcherna. 

– Sen hoppas jag att våra lag kan börja delta i cuper och turneringar igen – det är viktigt för utvecklingen. Jag hoppas också att vi kan få till att våra lag spelar träningsmatcher utomlands där spelarna exponeras mot nya former av motstånd och allt som kommer med att spela fotboll i ett annat land, avslutar Herman.